BARÇA
Misc 03/03/2015

El judici de MCM reviu les tensions Rosell-Laporta

L’ús del català crea tensions entre l’expresident i el jutge

i
Albert Llimós
3 min
El judici de MCM reviu  les tensions Rosell-Laporta

BarcelonaJoan Laporta va tornar a dinamitar la calma de la Ciutat de la Justícia. La seva voluntat irrenunciable a expressar-se en català va redimensionar el judici de MCM contra el Barça, al qual l’empresa d’Antonio García Valdecasas reclama 100 milions per un incompliment de contracte. L’expresident Sandro Rosell, el vicepresident Javier Faus, el directiu Jordi Moix, els exdirectors generals Antoni Rossich i Joan Oliver, entre molts altres, van anar desfilant davant del jutge Antonio Morales, però no va ser fins al final, quan Laporta va aparèixer, i després de sis hores de declaracions, que el to a la sala va pujar. Fins i tot va acabar fent sortir el jutge de polleguera.

El 22 de desembre del 2010 Rosell va signar un nou contracte amb MCM, l’empresa que havia edificat La Masia i que havia signat just al mes de juny -pocs dies abans que Laporta donés el relleu a Rosell- un contracte per explotar la façana de l’edifici de la Ciutat Esportiva. Tres anys més tard, MCM va emprendre accions legals contra el Barça, una acusació a la qual va respondre Jordi Moix com a representant legal del club: “El contracte segueix en vigor, el Barça no l’ha incomplert”.

MCM manté que la junta actual ha impossibilitat l’explotació de la façana de La Masia. L’empresa pretenia que l’edifici es convertís en un gran panell publicitari on anessin apareixent els nous anunciants, que tindrien un gran impacte perquè es veurien des de la carretera (la B-23, que dóna accés a Barcelona) i des dels avions que aterren i surten del Prat. Els beneficis es dividirien al 50%. El Barça, en canvi, sosté que no va rebre mai una proposta ferma que s’adeqüés al document signat, i que les propostes que va rebre sobrepassaven els contractes signats, ja que comportaven associar la marca Barça a nous anunciants sense que aquests anunciants paguessin per això, i que a més es perjudicava algun dels grans patrocinadors, com La Caixa.

Problema d’idiomes

Rosell i Faus també van posar molt èmfasi en el fet que Laporta va signar un contracte amb MCM just abans de marxar del club, i ho va fer per 25 anys, un fet contrari als estatuts i que ells van corregir signant un nou contracte el desembre del 2010 en el qual la durada es reduïa a 5 anys. “25 anys em sembla escandalós”, va deixar anar Rosell. Laporta va respondre-hi assegurant que es tractava d’un contracte “innovador” que s’havia de rendibilitzar a “llarg termini”. A més, va qualificar l’edifici de La Masia com “la fàbrica de somnis”, contestant les paraules de Faus, que va treure importància a l’edifici -“no és un referent mundial”- per donar-l’hi només al concepte implícit en La Masia.

Durant la seva declaració, Laporta va topar amb el jutge, que el va amonestar en dues ocasions. El magistrat volia posposar la declaració de l’expresident perquè no hi havia un intèrpret a la sala per traduir al castellà. Laporta volia parlar en català, però com que l’advocat de MCM és Mario Conde -que no el parla-, el jutge va demanar que ho fes en castellà o que es posposés. Al final Conde va cedir i Laporta va poder expressar-se en la seva llengua. “En un jutjat de Barcelona, a Catalunya, després d’esperar 6 hores, entenc que els que tenim el català com a llengua pròpia tenim tot el dret a declarar en la nostra llengua, em sembla incomprensible que m’intentin induir a parlar en castellà”, va dir Laporta tot just creuar les portes de la Ciutat de la Justícia.

stats