Quan el jugador s’enfada perquè no el multen

Zubi va demanar al Tata que recuperés les sancions després de Nadal, però no ho va fer

Un dels motius que va fer que Xavi Hernández decidís abandonar el Barça va ser la sensació que ja arrossegava des de la temporada passada de “no sentir-se útil”. El de Terrassa, com Iniesta o com Messi, se sentia incòmode en el dia a dia sota les ordres de Gerardo Martino. Alguns jugadors, sobretot Xavi, es van queixar que no es respectava la cultura de l’esforç i que en els entrenaments no hi havia exigència. Ni tampoc severitat. La problemàtica, però, no es va quedar únicament al terreny de joc. Amb Martino no hi havia codi intern que regulés el dia a dia dels jugadors, que, de mica en mica, es van deixar anar per la falta de rigor.

El setembre del 2013 Xavi ja va començar a fer notar el seu malestar. No només hi havia mètodes obsolets o es menystenia la feina de bona part de l’equip tècnic de Tito Vilanova -destinats a complir tasques secundàries- sinó que les regles van desaparèixer. De fet, n’hi havia, però no es complien. “Els jugadors han d’arribar una hora abans de l’entrenament i molts cops el mateix Martino era dels últims a arribar”, lamenta enèrgicament una veu autoritzada del club. “No predicava amb l’exemple”, afegeix.

Andoni Zubizarreta, present en molts entrenaments, mirant-los en solitari a les grades de la Ciutat Esportiva, va prendre nota de la situació que es vivia al vestidor, però no hi va intervenir, per no precipitar-se, ja que els resultats de Martino eren excel·lents i el Barça era líder a la Lliga.

Al mes de desembre el director esportiu va dir prou. Zubizarreta va dir-li a Martino que s’havien de canviar coses, recuperar el codi intern, les multes i sancions, l’exigència. L’argentí, segons expliquen al Camp Nou, va assumir el compromís de recuperar el que demanava Zubizarreta i ser més rígid amb els seus jugadors. Quan va tornar de les vacances de Nadal -va anar uns dies a Rosario amb la família per passar-hi les festes- no hi va haver cap canvi. Tot va continuar igual i el Barça es va acostar irremeiablement al precipici. Enguany Xavi somriu, tot i que hagi de pagar alguna multa. Per exigència i puntualitat no quedarà.