Misc 16/10/2014

El monstre insaciable que Guardiola va modelar

Avui es compleixen 10 anys del debut oficial de Leo Messi amb el Barça, a Montjuïc i contra l’Espanyol

i
Albert Llimós
5 min

BarcelonaL'escollit va ser Deco, llavors una de les figures amb més ascendència sobre els insegurs passos del jove Leo Messi. Amb 17 anys, i gairebé un any després de jugar els primers minuts amb el primer equip contra el Porto, el menut i tímid argentí que impressionava els tècnics del planter va debutar en partit oficial amb el Barça. Montjuïc va ser l'escenari escollit per Frank Rijkaard. El davanter de Rosario va substituir el portuguès i va jugar els darrers 8 minuts del derbi contra l'Espanyol. Era l'inici de la dècada més gloriosa del Barça en tota la seva història.

Registres inigualables

L'imaginari col·lectiu que s'ha anat creant durant aquests deu anys sobre la figura de Leo Messi és inesgotable. Retalls genuïns, gols impossibles, eslàloms imparables, xuts inversemblants... però, a la vegada, gestos que s'han tornat eterns i han marcat per sempre moltes de les persones que l'han acompanyat durant aquests anys. Cadascú té el seu moment, íntim o públic, al costat del millor jugador del món. Alguns els guarden recelosos, altres els recorden orgullosos.

"L'abraçada que ens vam fer al vestidor del Bernabéu després de guanyar l'any passat", recorda l'Àlex García, que, com Tito Vilanova, va entrenar Messi de petit, a les categories inferiors del Barça, i després es van retrobar al primer equip, amb García com a membre de l''staff'. L'entrenador del femení blaugrana, Xavi Llorens, va ser el primer que va tenir a les seves ordres el menut jugador de Rosario, acabat d'aterrar del seu país. Llorens aparca els gols, s'allunya de les exhibicions a la gespa. Fa tot just un any, a l'antiga fàbrica Damm, va viure el moment més màgic amb Messi. "La seva cara quan va es trobar amb el seus companys de l'infantil B, el seu primer equip, quan va rebre la Bota d'Or", recorda, i descriu la imatge que va viure amb el retrobament d'uns jugadors que es tornaven a veure 15 anys més tard: "Es va quedar al·lucinat, se'n recordava, d'ells, del seu inici".

El pare del crac argentí té clar que el seu fill ha hagut de lluitar per arribar a ser el que és ara: "Em quedo amb la força que ha tingut per arribar aquí superant crítiques", comenta Jorge Messi. "El Leo ha aconseguit el més valuós per a un esportista d'elit, ser el mateix de fa 10 anys", explica el seu germà Rodrigo, que entre totes les imatges que s'han anat acumulant durant aquesta darrera dècada en guarda una amb especial devoció: els tres gols contra el Madrid al Camp Nou quan Messi tenia només 19 anys; un 'hat trick' que va permetre empatar a tres contra els blancs, el març del 2007.

Era el preludi del que vindria. Amb Pep Guardiola –que parla de Messi com el "monstre" quan s'hi refereix per la seva capacitat de sorprendre–, l'argentí va assolir el seu millor nivell. La nit del 2 a 6 al Santiago Bernabéu va ser un dels moments més màgics per al tècnic de Santpedor, que va trobar per a Messi el seu nou hàbitat natural, la posició de fals nou que el portaria a guanyar dos Champions més, completar la consecució de 6 lligues, alçar 4 Pilotes d'Or... o marcar amb el pit el gol de la victòria contra l'Estudiantes a la final del Mundial de Clubs, al minut 110 de la pròrroga, quan el partit ja agonitzava.

Messi ha arribat a marcar 91 gols en un any natural; en porta 249 a la Lliga, a només dos de Telmo Zarra; en total, 361 amb la samarreta del Barça des del primer que va marcar contra l'Albacete al Camp Nou, el 2005, amb una vaselina precisa. Per a l'actual president del club, Josep Maria Bartomeu, el gol de cap de Roma és el moment més destacat de Messi al Barça. El màxim dirigent del club blaugrana també recorda amb un somriure l'anunci de Nike, en què diverses promeses del planter blaugrana, entre elles, Leo Messi, s'exhibien i deien: "Recorda el meu nom".

Però Messi, a més d'un crac dins del camp, també ho és fora. La seva faceta solidària, sobretot amb els més petits, també el fa diferent. És amb aquesta imatge amb què es queda Emili Ricart, exfisioterapeuta del Barça: "La millor imatge per a mi és la il·lusió dels nens malalts quan veuen el seu ídol", apunta recordant una imatge que s'ha repetit en infinitat d'ocasions. Per Iniesta, el millor de Messi apareix fins i tot abans dels partits: "És un plaer entrenar amb ell cada dia".

Llàgrimes i adéus

No tot han estat somriures. Com tot futbolista d'elit, Messi ha viscut també la part fosca de l'esport. Encara sota el paraigua dels somriures de Ronaldinho, l'argentí va viure amb amargor la lesió contra el Chelsea al Camp Nou, l'any 2006, una lesió que el va apartar de la final de la Champions de París, un trofeu que Messi no sent tant seu com la resta dels més de 20 que ha aconseguit. L'abraçada amb Frank Rijkaard a la banda de l'estadi, el sentiment entre tècnic i jugador va simbolitzar el dolor d'aquella nit.

La lesió a París el 2013, que va ser l'inici d'un seguit de recaigudes que el van perseguir durant pràcticament un any, va tornar a fer reviure l'amargor del 2006. No estava bé al camp, tampoc allunyat de la gespa. Se sentia perseguit per Hisenda, i va viure les primeres tensions amb l'afició arran d'un incident amb el seu pare i un altre amb el seu germà i un grup de seguidors. No es divertia i va arribar a confessar a les seves persones de confiança que abans de ser xiulat, marxaria del Camp Nou: "No vull ser un nou Ronaldinho". Fins al punt que Messi va dir prou. El dissabte 19 d'abril, uns dies abans de la mort de Tito Vilanova, l'argentí i el que havia estat el seu tècnic es van trobar, a petició de Josep Maria Bartomeu. La conversa va durar més de dues hores, gairebé fins a les 11 de la nit del dia abans d'un Barça-Athletic. Messi va reconèixer que tenia decidit marxar, que no estava a gust amb l'equip. En la conversa va aparèixer l'exemple de Ronaldinho i el temor de ser xiulat al Camp Nou. Tito li va deixar clar que s'equivocava i el va intentar convèncer perquè canviés d'idea. Ho va aconseguir. Per Leo Messi, Tito Vilanova va ser una figura molt important, de fet, Aureli Altimira, un dels integrants de l''staff' tècnic, recorda "la seva sincera preocupació quan preguntava per l'estat de salut del Tito".

El seu germà Rodrigo lamenta, precisament, el front obert amb Hisenda, el "pitjor" d'aquests 10 anys a Barcelona com a professional. "L'han condemnat a nivell mundial sense que ell fos conscient del que passava", explica. Messi està imputat per un presumpte frau a Hisenda, i ell, asseguren els que l'envolten, no era conscient dels entramats societaris que ara està investigant la justícia. Ha estat el pitjor capítol d'una dècada prodigiosa que va començar molt amunt, a la muntanya màgica de Montjuïc.

stats