Publicitat
Publicitat

FUTBOL

El pare de Neymar pressiona pels seus negocis

Explica que necessita “estabilitat tributària” per seguir a Barcelona

El pare de Neymar ha llançat el primer avís públic. Una declaració a través de les pàgines del diari Sport per referir-se al futur del seu fill: Neymar Júnior no renovarà amb el Barça si no s’aclareix el panorama judicial que l’acompanya. En l’entrevista, el pare del jugador especifica que per renovar el contracte -acaba l’any 2018- hi ha d’haver “estabilitat tributària”. “Espanya ha de dir-me si les meves empreses poden treballar amb Neymar Júnior. ¿Per què he d’anticipar una renovació si no tinc una seguretat jurídica que ens pugui donar suport perquè puguem treballar? Hi va haver tots aquells problemes amb N&N Consultoria, i necessiten ser resolts”, explica.

¿A què es refereix? Els contractes dels clubs espanyols amb els futbolistes són clars: a Catalunya tributen un 56% de l’IRPF, una de les xifres més altes d’Europa. A més, un 15% del salari pot pagar-se a través dels drets d’imatge, que permeten una tributació més baixa. Per tant, les regles del joc pel que fa a la renda de treball estan clarament delimitades. El pare del futbolista brasiler demana que se solucionin -tal com deixa entreveure- les incerteses que envolten els acords que les seves empreses tenen amb el Barça. En el contracte del 2013, i que té dos processos judicials oberts a Espanya (un a l’Audiència Nacional i un altre a Barcelona), hi havia quatre acords paral·lels i complementaris al salari, fets amb quatre empreses que gestiona el pare del futbolista.

El Barça pagarà 4 milions d’euros en 5 anys a NR Sport, l’encarregada de buscar acords comercials al Brasil als quals pugui sumar-se el club blaugrana. El segon acord va ser amb N&N Consultoria Esportiva, per valor de 2 milions, que s’ha d’encarregar de tenir controlat el mercat futbolístic brasiler. El tercer va ser amb l’Institut Projecte Neymar, un acord amb finalitats socials de 2,5 milions. Finalment, l’empresa que va endur-se la part més gran de l’operació va ser N&N, 40 milions en concepte d’indemnització per haver arribat a Barcelona un any abans del previst.

L’ARA ha parlat amb tres fonts diferents del club, lligades a l’operació, i dues confirmen que el pare del jugador busca que se solucionin les incerteses tributàries referents a aquests acords per poder-los renovar en un futur. Dit d’una altra manera, tant el Barça com el pare del jugador consideren ara mateix la possibilitat d’ampliar l’acord actual, que inclou, a part del salari, un lligam de l’entitat amb les empreses del pare del jugador. Per això, l’agent assegura en l’entrevista que Espanya li ha de dir si les seves empreses “poden treballar amb Neymar”.

En tot cas, totes les persones consultades també deixen clar que el primer que vol manifestar el pare del jugador és que s’acabi el procés judicial, que l’ha obligat a declarar a l’Audiència Nacional i ha fet que hagi hagut de tributar dues vegades uns ingressos: d’una se n’ha fet càrrec el Barça, pagant a l’Agència Tributària espanyola, i de l’altra ell mateix, al Brasil.