31/12/2014

Els reptes de Bartomeu per evitar les eleccions

4 min
UN ANY COMPLICAT  Josep Maria Bartomeu inicia el 2015 amb reptes difícils en diversos fronts.

BarcelonaJosep Maria Bartomeu té clar que les eleccions a la presidència seran a l’abril o el maig del 2016. Només una debacle esportiva molt gran aquesta temporada les avançaria al pròxim estiu. Tot i el sotrac que va suposar la resolució del Tribunal d’Arbitratge Esportiu de dimarts -va ratificar la sanció d’un any sense poder fitxar- i malgrat els dubtes que hi ha dins del mateix club, el president se sent amb forces per arribar fins al final. Per aconseguir-ho, però, té uns reptes per complir en aquests primers sis mesos del 2015, mentre espera que l’equip aguanti la institució i no facin inevitables unes eleccions anticipades.

Confiança, dins i fora

Bartomeu necessita canviar la tendència instal·lada a l’entorn

“Les enquestes que té el mateix club són un desastre”, admetia un directiu, dimarts a la nit, en referència a la imatge que tenen els socis blaugranes de Bartomeu i la seva gestió. El president, colpejat pels últims afers judicials i institucionals, necessita revertir la situació i oferir a l’opinió pública una sensació de lideratge que fins ara no ha sabut transmetre, com reconeixen diferents figures de pes dins del club. Per aconseguir-ho, la figura d’Albert Soler, l’home encarregat de traçar les estratègies a partir d’ara, serà imprescindible, com també s’intentarà oferir una imatge diferent del president, que intentarà ser més directe i contundent en les seves intervencions. Els seus col·laboradors reconeixen que Bartomeu no transmet fermesa ni sensació de lideratge, costa empatitzar amb ell quan apareix en grans escenaris perquè no s’hi sent còmode, tot al contrari que en les distàncies curtes.

Bartomeu ha de canviar la tendència instal·lada fora del Camp Nou i dins del club. Hi ha empleats, executius i directius que tenen dubtes sobre el projecte.

Reorganització

Durant el gener es resoldrà la segona part dels canvis

Per intentar revertir la dinàmica negativa, Bartomeu intenta fer un canvi profund en l’estructura executiva. Aquest desembre va deixar clar que la remodelació respecte del model de gestió de Sandro Rosell és molt gran, i va decidir prescindir de la peça més dominant durant els últims quatre anys, el director general Antoni Rossich. Bartomeu ha creat una executiva bicèfala, amb Soler i Ignacio Mestre, però els canvis no s’acaben aquí. A partir del dia 7, quan el club reprengui la rutina, es donaran a conèixer la resta de canvis en l’organigrama. La gran decisió, de la mateixa transcendència que la de Rossich -i fins i tot amb més rellevància mediàtica-, és saber què passa amb Andoni Zubizarreta i el seu equip. El basc ha perdut pes, ara està per sota de Soler, i durant el mes de gener s’analitzarà quan es prescindeix dels serveis del director esportiu, si finalment Bartomeu executa el que té en ment.

Tres reptes econòmics

Acord de televisió, contracte amb Nike i patrocini de la samarreta

En aquest primer semestre, el club ha d’aconseguir tres grans contractes que permetin una certa estabilitat econòmica, la parcel·la de la qual la junta directiva ha fet bandera des que va entrar al club el 2010.

El primer contracte que s’hauria de fer oficial és el dels drets de televisió del curs que ve. El Barça negocia amb Mediapro, però també hi ha Telefónica. De fet, l’acord s’ha dilatat quatre mesos, ja que el setembre l’entesa amb Mediapro era total. El club està pendent del que passi a Madrid, ja que el govern podria tirar endavant un reial decret per ordenar la gestió dels drets televisius i que es negociïn de manera conjunta, sense que cada club pacti de manera individual els seus ingressos. En tractar-se d’un reial drecret, de caràcter immediat, la col·lectivització dels drets podria avançar-se un any i entrar en vigor el 2015.

A més, el Barça vol gairebé doblar els ingressos de Nike (l’any passat, al voltant de 55 milions) i buscar un nou patrocinador per a la temporada 2016/17, per suplir Qatar Airways. La nova marca s’ha de presentar a l’assemblea de la tardor vinent.

Allunyar-se dels jutjats

Tots els grans casos del 2014 es van perdre

Durant l’any 2014 el Barça va viure permanentment instal·lat als jutjats, des del cas Neymar, passant per l’acció de responsabilitat i el cas de La Masia. I tots els grans casos es van perdre. El curs passat, de fet, el Barça va gastar-se al voltant d’un milió i mig en advocats externs, una quantitat que no es correspon amb el que va dir a l’assemblea Javier Faus, que la va rebaixar a 900.000 euros.

Convèncer la FIFA

Canviar la normativa i fer de La Masia un centre d’excel·lència

Tot i que el TAS va donar la raó a la FIFA en el cas de fitxatge de menors estrangers, que el Barça va incomplir, Bartomeu es va comprometre a canviar la normativa de la FIFA, que requereix un gran poder de seducció i aconseguir que es designi La Masia com a centre de formació d’excel·lència.

Equilibrar la plantilla

Sense poder fitxar, el club ha de fer un grup equilibrat

Als despatxos del Camp Nou són plenament conscients que amb els 150 milions gastats el 2014 en fitxatges no es va fer una plantilla equilibrada. Ara no es podrà anar al mercat per redreçar-ho i el club haurà de tirar de planter i jugadors cedits per tapar les mancances. Aquí, Bartomeu poc hi té a fer, només encertar en l’home que ha de dissenyar la plantilla: Zubizarreta o un nou director esportiu.

stats