Misc 31/03/2014

El soci vota si el Barça canvia de casa

Dissabte que ve, 5 d’abril, més de 118.000 socis decidiran en referèndum el futur de l’estadi

i
Albert Llimós
4 min

BarcelonaDissabte vinent, 5 d’abril, el Barça celebrarà el segon referèndum en els seus 114 anys d’història. Més de 118.000 socis estan cridats a votar si volen construir un nou estadi cobert amb capacitat per a 105.000 espectadors. Un projecte valorat en 600 milions d’euros i que l’entitat blaugrana qualifica com la “decisió més important dels pròxims 50 anys”. Des de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu es considera que aquest pas és imprescindible per poder seguir competint amb els principals clubs europeus.

La peça angular de l’Espai Barça que se sotmetrà a votació el 5 d’abril és un nou estadi que durà un cognom comercial -una fórmula que es coneix com a title rights - i que costarà 420 milions d’euros. En cas que el soci doni el vistiplau al projecte, les obres arrencarien el maig del 2017 i s’acabarien el març de l’any 2021. Des del club s’assegura que ni l’equip ni el soci es veuran afectats per la construcció del nou Camp Nou: cap partit estarà en perill, i l’aforament tampoc es limitarà per culpa de les obres.

Amb l’edificació de la nova casa del barcelonisme, el nombre de localitats s’incrementarà en gairebé 7.000 i arribarà als 105.000 espectadors, un fet que permetrà garantir -segons emfatitzen des de l’entitat blaugrana- l’abonament a tots els socis que actualment estan en llista d’espera per aconseguir un seient al Camp Nou.

Amb aquesta crucial decisió, el Barça vol modernitzar les instal·lacions, cobrint totes les graderies i oferint millors serveis a l’abonat i a l’aficionat esporàdic. D’aquesta manera, el club preveu incrementar entre 30 i 35 milions els ingressos anuals derivats de l’estadi. No obstant, una de les premisses que la directiva ha intentat fer arribar a l’opinió pública és que el nou Camp Nou no implicarà un increment del preu dels abonaments. Si algú vol accedir als serveis addicionals que s’oferiran, haurà de pagar una quantitat de més, de manera voluntària. El directiu de l’àrea patrimonial i cervell del projecte, Jordi Moix, assegura que si un soci vol continuar pagant la mateixa quota que ara ho podrà fer (podria variar l’IPC si així ho decidís la nova junta entrant el 2016).

Obert al barri

La voluntat del Barça és obrir les instal·lacions al barri de les Corts, fer de les 20 hectàrees que té el club a la ciutat una gran zona diàfana per on pugui caminar sense obstacles ni barreres l’aficionat barcelonista -els més d’1.700.000 visitants que s’aproximen a les instal·lacions del Camp Nou durant l’any- els dies que no hi ha partit. L’obra no és únicament un nou estadi, sinó que es tracta d’una reordenació de totes les instal·lacions de l’entitat blaugrana. El projecte de l’Espai Barça preveu construir un nou Palau Blaugrana amb capacitat per a 10.000 espectadors -més 2.000 d’addicionals-, xifrat en 90 milions, i un ampli entorn, obert i sense vehicles, on s’ubicaria la seu social del club, així com diferents edificis d’ús comercial que han de revitalitzar aquesta zona de la ciutat. A més a més, el club preveu construir un aparcament soterrani per a 5.000 vehicles.

Definició per evitar sobrecostos

La directiva de Josep Maria Bartomeu posarà a votació un projecte que va néixer fa prop de 2 anys, sota el mandat de Sandro Rosell. Durant més de 18 mesos diverses empreses internacionals i locals han definit les bases d’una proposta que han liderat els arquitectes i tècnics del Barça Albert Blanch i Lluís Millet. Precisament, aquesta concreció, amb més de 100 plànols, és un dels arguments que esgrimeix el club a l’hora de garantir que no hi haurà desviacions sobre el pressupost fixat i, per tant, no hi haurà sobrecostos que puguin acabar repercutint en la butxaca del soci blaugrana o que puguin perjudicar les decisions que afecten la parcel·la esportiva.

El fet que no es voti una maqueta definitiva i el preu total de l’operació han estat els dos grans eixos de debat que han acompanyat aquest projecte durant les últimes setmanes. El Barça manté que primer cal definir el que es vol i després, un cop el soci hi doni el vistiplau, convocar un concurs internacional d’arquitectura per decidir qui serà l’encarregat d’edificar el nou estadi. Sobre el cost total de l’Espai Barça, el club sosté que és una xifra moderada, que cobreix perfectament les necessitats arquitectòniques i urbanístiques. Algunes fonts dins del Barça fins i tot han admès que algunes partides s’han inflat lleugerament per poder cobrir hipotètics imprevistos.

D’on sortiran els 600 milions?

El Barça cobrirà el cost total del projecte amb tres partides que reportaran 200 milions cadascuna: el finançament intern, el cognom comercial i un crèdit bancari. El vicepresident econòmic, Javier Faus, ha estat l’encarregat de defensar que el club genera cada temporada més de 100 milions de cash flow, uns diners que el Barça pot destinar a fitxatges i a la construcció de les noves instal·lacions. El 2016, just quan s’acabin els terminis previstos de negociació amb l’Ajuntament de Barcelona per obtenir tots els permissos necessaris, el Barça haurà reduït el deute per sota dels 200 milions. Això permetrà, sempre segons els càlculs que tenen als despatxos del Camp Nou, demanar un nou crèdit bancari de 200 milions, exclusiu per a l’Espai Barça, i que s’haurà de retornar en quatre anys. Finalment, la tercera partida per finançar el projecte provindrà dels title rights. La directiva de Josep Maria Bartomeu considera que sense un cognom comercial el nou estadi és inviable. La decisió sobre la marca comercial, que s’assegura que no serà la mateixa que lluirà l’equip a la samarreta, haurà de ser aprovada prèviament per l’assemblea.

Al Barça els números li surten, falta saber si el soci, després de dos intents fallits -un sota el mandat de Josep Lluís Núñez, l’altre sota la presidència de Joan Laporta-, vota a favor d’invertir 600 milions i dir adéu definitivament al Camp Nou.

stats