Coutinho endolceix el comiat d’Andrés Iniesta (1-0)

El brasiler dona la victòria al Barça en un Camp Nou festiu

Albert Nadal
4 min
Coutinho amb els dits apuntant al cel per celebrar el seu gol d’ahir en la victòria del Barça contra la Reial Societat.

BarcelonaSón futbolistes amb un perfil molt diferent, però Philippe Coutinho està cridat a ocupar la posició d’Andrés Iniesta ara que el capità, per més que costi d’imaginar, ja no es vestirà més de curt amb la samarreta del Barça. Ahir, en la victòria (1-0) contra la Reial Societat i en l’última nit d’Iniesta al Barça, el brasiler va marcar un autèntic golàs per obrir la llauna. Amb el seu gol, els d’Ernesto Valverde van tancar la Lliga al Camp Nou tal com l’havien començat: amb una victòria. A més, ho van fer davant el conjunt al qual aquesta temporada han pres el rècord de jornades invictes a la Lliga. Només va faltar un gol d’Iniesta per arrodonir una nit màgica al Camp Nou, que va acabar amb un espectacle de llums, pirotècnia i música per dir l’últim adeu al capità i tancar un curs de doblet.

Amb totes les mirades centrades en Iniesta i amb Leo Messi a la banqueta descarregant-se de minuts per poder arribar al Mundial amb plenes garanties, ahir els secundaris –el famós fons d’armari– van voler agafar protagonisme i presentar la seva candidatura perquè se’ls tinguin en compte. El primer a participar en la festa va ser Ousmane Dembélé. El francès té les mateixes ganes d’agradar i de convèncer que l’afició perquè ho faci. Les dues primeres accions d’atac més clares del Barça (amb permís d’un xut d’Iniesta) van arribar a través de dues assistències de Dembélé. La primera la va enviar Rakitic a fora fregant el pal després d’una rematada de cap. La segona va anar dirigida amb intenció i intel·ligència als peus de Suárez, però l’uruguaià va rematar fora.

Dues de calentes, però també unes quantes de fredes. L’extrem de 21 anys combina accions de mèrit que deixen bocabadats els espectadors amb d’altres que els fan rondinar des de la cadira de l’estadi. Unes vegades resolutiu des del principi i unes altres en què es perd en un mar de cames mentre l’ocasió s’esvaeix. Però l'afició el cuida i l’estima, conscient de la seva joventut. Una entrada mereixedora de targeta del defensa visitant Raúl Navas sobre el turmell dret del francès va fer retronar un Camp Nou festiu quan el Barça tenia la pilota, i xiulador dictant sentència quan la tornava a tocar Navas. Amb Dembélé tornant a trepitjar la gespa després de ser atès pels serveis mèdics del Barça es va arribar al descans.

Andrés Iniesta

L’altre secundari que va dir-hi la seva ahir a la nit va ser Yerry Mina. El colombià, ase de tots els cops en la desfeta contra el Llevant, en què es va esfumar el repte d’acabar la Lliga invictes, va protagonitzar dos moments còmics durant la primera meitat. El primer, quan va fer caure amb la seva prominent planta un petitó Jordi Alba. El central colombià va anar tan esverat a tallar una pilota que es va endur el de l’Hospitalet per davant. El segon, quan va perseguir com si no hi hagués demà un atacant de la Reial i va relliscar en l’intent. D’actitud en té. D’estimació també. A la mínima que té un company a prop, li fa petons i l’abraça. S’ajuda dels companys, i ahir, contra la Reial, el Barça va deixar la porteria a zero després d’haver-ne rebut cinc contra el Llevant.

Als deu minuts de la segona part, Valverde va canviar Dembélé per Denis, i va despenjar Coutinho i Suárez en atac. Pas previ de l’as de la màniga –si és que es pot dir així, perquè ja n’ha tret més d’un– que es va treure per marcar un autèntic golàs. Va rebre al vèrtex esquerre de l’àrea i va enviar una fuetada directa a l’escaire de la porteria de Moya. El porter del conjunt basc només va poder fer el mateix que la resta de presents a l’estadi: contemplar bocabadat l’obra d’art que va obrir el marcador. Deu gols ha fet el brasiler en només mitja temporada a Barcelona i sense haver jugat a la Champions. Quatre d’aquests, des de fora de l’àrea. Coutinho no és ni pretén ser Iniesta. El brasiler explota el registre del xut llunyà al Barça i, sense acabar de tancar un partit rodó, les seves intervencions cada cop són més decisives. El Camp Nou va premiar el brasiler amb una gran ovació quan va deixar el seu lloc a Messi.

Coutinho deixa pas a Messi

Amb l’1-0 manant al marcador i amb l’astre argentí sobre la catifa verda del Camp Nou va començar el moment d’anticipar la festa de comiat d’Iniesta. Mentre els focs artificials de l’espectacle pirotècnic que va clausurar la nit esperaven apagats als voltants de l’estadi, el públic no va deixar de cantar i animar fins al final del partit, ja amb la presència de l’argentí sobre el camp. L’últim cop que Messi i Iniesta, dos genis del futbol, dos genis de La Masia, dos jugadors que formen part de l’escut del Barça, van jugar junts. No va arribar el gol del manxec, tot i que el va buscar amb insistència com en la final de Copa. Al minut 35, el Camp Nou es va fondre en un càntic únic i que va semblar etern corejant el nom del capità quan va ser substituït per última vegada en un estadi que sempre serà casa seva.