El River Plate guanya a la pròrroga la final de la il·lusió i la vergonya (3-1)

Els ‘millonarios’ conquisten al Santiago Bernabéu la seva quarta Libertadores

Albert Nadal
3 min
River Plate guanya a la pròrroga la final de la il·lusió i la vergonya (3-1)

BarcelonaLa violència de les màfies de les barras bravas embruta el futbol argentí fins al punt que la final de la Copa Libertadores s’ha allargat quatre setmanes i s’ha acabat jugant a Madrid, cosa que evidencia els problemes que no aconsegueix superar la societat argentina. Aquesta és la creu. La cara la posen la mística del futbol argentí, la seva màgia, l’amor pur a uns colors i la passió en la seva manifestació més primària: les llàgrimes d’alegria vessades en celebrar els gols i les de la tristesa en encaixar-los. Són els ingredients que conformaven la final entre el Boca Juniors i el River Plate que es va disputar ahir al Santiago Bernabéu, amb espectadors de luxe com Leo Messi, i que va acabar amb una explosió d’emocions tenyides de blanc-i-vermell amb el golàs de Juan Quintero a la segona part de la pròrroga i la diana final de Pity Hernández que va donar al River la seva quarta Libertadores (3-1).

El primer gol de la final va ser del Boca i va arribar a les portes del descans en un contraatac que va culminar Darío el Pipa Benedetto. Els dos centrals del River van fallar i el davanter xeneize va definir a les mil meravelles. El Pipa va celebrar el gol amb els ulls injectats en sang i va dedicar una mirada desafiant als defensors del River que havia deixat en evidència. Després del descans, el River va sortir a capgirar el marcador. Els millonarios tenen més futbol que el seu etern rival, però el Boca té una rauxa ofensiva difícil d’aturar amb futbolistes com els joves de 22 anys Cristian Pavón i Sebastián Villa, i el seu golejador, tant en l’anada com ahir, Darío Benedetto. Amb el River bolcat a l’atac, la polèmica no va tardar en arribar: el porter Esteban Andrada va fer caure dins l’àrea el davanter referència de River, Lucas Pratto. L’acció va ser revisada pel VAR, que va determinar falta de l’atacant malgrat les protestes dels jugadors del River.

Poc després el mateix Pratto, exjugador del Boca, va respondre a la decisió del VAR amb un gol fruit d’una gran jugada del seu equip i va empatar la final. Com Benedetto, Pratto ja havia marcat en l’anada. Amb l’empat, el partit es va obrir i hi va haver un parell d’ocasions a banda i banda, però també es va embrutar amb entrades dures i moltes interrupcions que van alentir el joc fins a la pròrroga. El temps extra va començar amb l’expulsió del migcentre Wilmar Barrios, que va veure la segona groga per una entrada tan dura com absurda. Tot seguit, el tècnic del River, Marcelo Gallardo, va afegir pólvora al seu equip donant entrada a la gespa al davanter Julián Álvarez.

Els millonarios van acabar imposant la seva superioritat gràcies a un gran xut des de la frontal de Juan Quintero a falta de menys de deu minuts per al final. El Boca va lluitar amb tot el seu cor i Leonardo Jara va enviar un xut al pal en l’últim minut. Córner i, al contraatac, gol de Pity Hernández amb la porteria buida. El River era campió.

Retirada de mocadors grocs

A diferència del que va passar a Buenos Aires, quan la tornada de la final es va suspendre i ajornar perquè diversos aficionats radicals del River van llançar pedres contra l’autocar del Boca i la policia va intervenir llançant gas pebre que va afectar els jugadors xeneizes, ahir no hi va haver cap incident violent de magnitud al Bernabéu. Es va establir un dispositiu de tres anells de seguretat al voltant de l’estadi i el desplegament de més de 4.000 agents de seguretat.

La jornada va deixar un moment polèmic quan, en un dels controls d’accés, un dels agents de seguretat va obligar els aficionats del Boca a llençar els mocadors que duien, de color groc -un dels colors característics, juntament amb el blau, de l’equip xeneize-. Els aficionats, incrèduls, van haver de dipositar-los en un petit contenidor on ja hi havia altres mocadors grocs, el color amb què es reclama la llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats. L’incident va ser captat en vídeo i compartit a les xarxes per la SER.