Carta a l'any 2020: 'Arriba un any únic'

Els propòsits d'any nou són la carta als Reis dels adults

Benvolgut 2020 que estàs a punt d'arribar, sàpigues que ja ens posseeix el tradicional pensament màgic de finals de desembre, gràcies al qual sembla que, canviant l'any, ens hagi de canviar la vida. Si a més, com és el cas, hi ha un salt de dècada les esperances d'un futur immediat millor es multipliquen ingènuament.
Estem davant d'un número únic: 2020, dos dígits que es repeteixen, vint vint, l'omnipresent  twenty twenty dels països anglosaxons. Queden molt pocs catalans que fa 101 anys haguessin viscut el 1919 i només uns quants que acaben d'arribar potser també coneixeran el 2121. Un número bonic, el 2020, que quedarà perfectament simètric a les ulleres amb què alguns assistiran eufòrics al teu naixement, dimarts a les dotze de la nit. Dos dígits a l'ull esquerre, dos al dret, una copa de cava i un petó de benvinguda. Feliç 2020! Un any de ressonàncies futuristes en què havíem arribat a pensar que els cotxes ja volarien i els humans ens podríem teletransportar.
Per únic, per bonic, per simètric, per futurista, pel canvi de dècada i perquè ens remets als feliços anys 20 d'ara fa un segle, moltes persones escriuen, a hores d'ara, la seva llista de desitjos d'allò que volen que els passi durant el teu any de vida. Els propòsits d'any nou són la carta als Reis dels adults. I el temps que tu tens per complir-los és limitat. Els anys, a diferència de les persones, neixen sabent el dia que moriran. No n'hi ha cap que s'hagi acabat abans d'hora ni tampoc cap que hagi anat més enllà del 31 de desembre. Tu ets any de traspàs, per tant, tindràs 366 dies per respondre a les expectatives que involuntàriament has generat i als incompliments sistemàtics de tots els anys que t'han precedit i que s'havien compromès a no sé quantes coses abans de l'horitzó 2020.
Ara mateix el 2020 és una incògnita. ¿Com celebrarem els 90 anys de Jordi Pujol i el quarantè aniversari de la seva arribada a la presidència de la Generalitat? ¿I els 50 de la separació dels Beatles o els 10 de la primera gran manifestació independentista a Barcelona? Potser algú que ara llegeix aquesta carta serà el nou president de la Generalitat durant el 2020, i ell encara no ho sap. Desconeixem a quina ronda de la Champions eliminaran el Barça i si l'Espanyol celebrarà els seus 120 anys d'història a Segona Divisió. Potser veurem els primers permisos dels presos polítics, l'esclat definitiu dels cotxes elèctrics, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i quatre anys més de Donald Trump a la Casa Blanca. Veurem què passa, doncs. Veurem què ens passa. Estem a les teves mans, 2020.
P.D.   Ja s'han tornat a sentir veus que neguen el canvi de dècada. Diuen que serà l'1 de gener de 2021, cosa que em sembla fora de tota lògica. ¿Com li poden dir a un any que té dos vints al seu nom que no forma part de la dècada dels vint? I tot pel pecat original d'haver saltat de l'any 1 abans de Crist a l'any 1 després de Crist.