Misc 07/09/2013

Carta a Mary Santpere: 'L'Any Mary'

i
Albert Om
2 min

Estimada Mary, molt poca gent s'ha enrecordat que diumenge hauries fet 100 anys. Vas ser la reina del Paral·lel, la dona més popular de Catalunya, la que més va fer riure els nostres pares. Uns mèrits massa lleugers, es veu, per a un país tan donat a la transcendència.

Fa dies que parlo amb gent i que dono voltes a per què devem haver esborrat de la memòria col·lectiva una figura tan estimada com la teva. ¿No és compatible l'Any Espriu amb l'Any Mary Santpere? ¿No es poden homenatjar els nostres intel·lectuals i, al mateix temps, recordar com es mereixen els nostres artistes més populars? Potser et va faltar èpica, Mary. Ni havíem d'anar a Perpinyà a veure't ni vas haver de córrer mai davant dels grisos. La teva pàtria era l'escenari. De política, ni una paraula. Anar fent la viu-viu, com tanta gent en aquell temps.

Eres com una més de la família, que es ficava tothom a la butxaca amb aquella barreja fascinant entre mestressa de casa bona amb arracades de perles i reina de les astracanades del Paral·lel i de les festes majors de tot Catalunya. Al teu costat, els homes semblaven uns calçasses. Hi ajudava que fessis 1,76, que fossis inusualment alta per a l'època. La Mary. La tieta. La geganta del barri. Una artista immensament popular. És com si ara poguessis formar part de les nostres històries personals, però no de la història oficial del país.

Potser és que en un moment de tanta agitació política costa més aixecar la bandera d'algú com tu, que va representar una Catalunya més divertida i catxonda , més desenfadada, no tan intensa ni transcendent. Els catalans som gent que tenim problemes i que no ens podem permetre gaires frivolitats a l'hora de recordar el nostre passat. El teu oblit se suma al d'altres artistes que també ens deuen semblar massa lleugers, com si pesessin poc per a la gravetat del moment. I en aquest sac hi series tu, però també hi podríem posar el mateix Capri, Xavier Cugat i La Trinca.

He llegit que dimecres que ve, en els actes oficials de l'Onze de Setembre al Parc de la Ciutadella, hi haurà un record per al centenari de Salvador Espriu, per als 600 anys de la mort de Bernat Metge, per als 800 de la batalla de Muret, per als 50 anys de la mort de Carmen Amaya i també per als 50 de les declaracions de l'abat Escarré a Le Monde . El teu centenari, Mary Santpere, no l'he sabut veure per enlloc.

Filla d'una nissaga d'artistes, la teva és una biografia tragicòmica. La teva mare va tenir els dolors de part en un tren tornant d'actuar a Vilanova, vas conèixer el teu marit en un tramvia -el 29-, ell va morir en un barco i tu en un avió Barcelona-Madrid, l'any 1992, mentre dormies.

stats