24/08/2015

La Sagrada Família, el temple del turisme

2 min
Turistes a l'accés a la Sagrada Família / PERE TORDERA

La Sagrada Família és el temple que Barcelona ha consagrat a una nova religió mundial anomenada turisme. Els visitants hi fan cua per confessar-se dels pecats comesos a la ciutat. La penitència la pagaran en forma d’entrada: 15 euros + 4,5 si volen servei d’audioguia + 4,5 si desitgen pujar a les torres. El 92% dels que hi pelegrinen són de fora de Catalunya. Jo pertanyo al 8% de locals que hi anem quan ens visita algun amic. Avui he quedat per acompanyar-hi la Hyejin, una pintora de Corea del Sud, devota de Gaudí, amb qui manté una relació gairebé mística a milers de quilòmetres de distància.

L’espero en un banc de la plaça de la Sagrada Família. Un home turc, d’uns 60 anys, se m’asseu al costat. No parla ni una paraula d’anglès. Amb signes, em diu que la família és a dins i, per la cara, dedueixo que a ell li fotia mandra. M’ensenya l’anell de casat, mentre me’n busca un a la meva mà esquerra. “No, divorced”. Abans d’aixecar-se, em diu educadament “Arda Turan”, que entenc que deu ser “Bon dia” en turc. Topo, de camí cap a dins el temple, amb en Gabriel, un noi que es treu 400 euros al mes repartint durant quatre hores al dia flyers d’un local de flamenc i d’una hamburgueseria.

Davant de la façana del Naixement, una guia explica a un grup de mexicans la imatge de Jesús, Maria i Josep. “Josep Guardiola”, afegeix en veu alta el pare de família, que deu tenir pressa per anar al Museu del Barça. Que sàpiga que la Sagrada Família és el monument més visitat d’Espanya, amb 3,2 milions d’entrades venudes l’any 2014 i uns ingressos que deuen vorejar els 50 milions d’euros. Seran els diners del turisme els que permetran que, el que semblava l’obra de la seu, s’acabi d’aquí deu anys. L’arquebisbe de Barcelona els ha demanat que treballin per poder-la inaugurar l’any 2026, pel centenari de la mort del seu creador. La pregunta que ens hem fet tots: ¿què pensaria Gaudí si aixequés el cap i veiés els turistes en processó per l’espectacular interior de la basílica? La resposta la va donar el cardenal Martínez Sistach, en un reportatge de Xiana Siccardi a BTV: “La bellesa també porta cap a Déu”.

A la sortida del recinte, una pancarta institucional de l’Ajuntament de Barcelona proclama que “una bona convivència fa una ciutat millor”. La campanya és de l’anterior equip de govern. Ada Colau, la nova alcaldessa, viu al barri, un parell de carrers per sobre de la Sagrada Família. No es deu trobar amb els mateixos problemes que els veïns que viuen per sota del temple. Des que els autocars han d’aparcar a Diagonal amb Aragó, el que està col·lapsat no són les calçades, sinó les voreres. Grups de turistes embadocats amb la primera visió de la basílica xoquen amb els barcelonins que van a la idea. L’Àngels és guia turística i nota cada dia el malestar dels veïns que veuen la seva circulació entorpida: “Em deixareu passar?” Els visitants, en canvi, li pregunten pel preu dels pisos en aquella zona: “La gent deu estar encantada de viure al davant de la Sagrada Família!”

stats