15/08/2015

La Torre Agbar obrirà la cúpula al turisme

2 min
Els nous propietaris de la Torre Agbar volen explotar comercialment la il·luminació de l’edifici.

El d’avui és un viatge a la Barcelona del futur. Un exercici de turisme-ficció. Imaginem que el govern d’Ada Colau acaba concedint la llicència d’obres per reformar la Torre Agbar. Com serà el nou edifici? Com es dirà? Quins canvis hi notarem els veïns?

Emin Capital és un fons d’inversions presidit per Jordi Badia, un andorrà de 36 anys. Ells són els que van comprar la Torre Agbar per 150 milions, una operació que encara està pendent d’escripturar. Aquests dies els nous propietaris no tenen gaires ganes de parlar amb periodistes per no continuar jugant al gat i a la rata amb el govern municipal. Els seus càlculs passen per obtenir la llicència abans de finals del 2015, començar les obres a principis del 2016 i tenir-les acabades en un any i mig, perquè la nova torre entri en funcionament l’estiu del 2017.

L’aspecte més conegut del projecte és que s’hi instal·larà un hotel de cinc estrelles de la cadena americana Grand Hyatt, que tindrà entre 380 i 410 habitacions. La recepció, però, serà al primer pis de l’edifici. I és que la Torre Agbar serà un hotel, però també serà més coses. Per exemple, un mirador obert als visitants per contemplar les vistes de Barcelona des de 144 metres. Una empresa que no té res a veure amb la cadena hotelera gestionarà aquesta nova atracció turística de la ciutat. L’entrada serà de pagament i els càlculs preveuen arribar a un milió i mig de visites anuals quan faci tres anys que estigui en funcionament. A la planta baixa els turistes trobaran tota la història del gratacel que l’arquitecte Jean Nouvel va construir inspirant-se en un guèiser. Uns ascensors independents de l’hotel pujaran els visitants fins a la cúpula. El recorregut es podrà fer amb unes tablets que incorporaran una videoguia dels monuments més representatius de la ciutat. La idea amb què treballa l’empresa és convertir aquest mirador en la porta d’entrada de Barcelona. Primer veure-la des de dalt i després visitar-la a peu de carrer.

Actualment, agost del 2015, la Torre Agbar està buida. Els treballadors de la companyia d’aigües han marxat de l’edifici, després de subhastar el mobiliari d’oficina. Hi queda, només, el personal de seguretat. I voltant per fora, els turistes despistats que pretenen visitar-la i s’han de conformar a fer-se selfies impossibles al peu del gratacel. Però com es dirà la Torre Agbar, si ja no és propietat d’Agbar? El nom estarà esponsoritzat per una empresa. Els nous propietaris diuen que estan negociant amb tres companyies diferents. “¿Es dirà Torre Qatar?”, pregunto. “No, Qatar segur que no”. Els plans també passen per explotar comercialment la il·luminació de l’edifici.

Però tot això és només un projecte. Ja veurem què passarà. La Torre Agbar es va inaugurar el 16 de setembre del 2005, amb la presència de Ricard Fornesa —president de la companyia d’aigües—, el rei Joan Carles I, el ministre Montilla, l’alcalde Clos i el president Maragall. Han passat 10 anys, només, i no en queda ni un al seu lloc. Tot canvia molt ràpid.

stats