20/08/2015

Visita Barcelona i paga només la propina

2 min
Desenes de persones sense titulació ofereixen visites guiades i gratuïtes al centre de Barcelona.

El Felipe és un noi colombià que es treu el doctorat en psicologia social a Barcelona. Als matins fa visites guiades per a turistes al Barri Gòtic. No cobra res. Només les propines que li vulguin deixar. L’Erik és de Minnesota, porta set anys aquí, i també fa el mateix. I l’Aleksandra, australiana, ha creat la seva pròpia empresa, Orange Donut Tours. Com ells, desenes i desenes de persones sense titulació exerceixen de guies pels carrers de Barcelona.

És l’esclat dels free tours: visites gratis de dues o tres hores, la majoria pel Barri Gòtic. Hi ha, com a mínim, una desena d’empreses que s’hi dediquen. Els tours de Sandemans -una de les companyies més grans del sector- surten cada matí de la plaça de l’Àngel. Avui s’han presentat més de 150 turistes al punt de trobada. A tots ells, tant als que s’hi han inscrit per internet com als que han vingut sense reserva, només els demanen un correu electrònic, suposo que per enviar-los la publicitat dels altres serveis que Sandemans sí que fa pagar.

Marxen en grups de 20 o 25, cadascun amb el seu guia, cap a la primera parada del recorregut. Si el lector vol fer guide-spotting i veure el fenomen dels free tours en acció, que s’assegui un dia qualsevol d’agost a les escales de la plaça del Rei, a partir de les 11 del matí. Avui, a un quart de dotze, han coincidit a la plaça fins a set grups diferents, quatre anaven a peu i tres amb bici. Els guies supleixen la manca de titulació i de sou amb informalitat i entusiasme (“Hey, guys!, ¡hola, chicos!”) i, almenys els que jo he trobat, amb uns coneixements considerables sobre la història de la ciutat. Pel tracte i per l’aspecte, tant podrien ser guies turístics com cambrers d’un bar de Gràcia. Tenen menys de trenta anys (els turistes, també), volen viure a Barcelona i busquen la manera de pagar-se l’habitació al pis que comparteixen.

El que fan no és il·legal. La directiva Bolkestein de la Unió Europea permet que qualsevol ciutadà pugui exercir de guia al carrer. Només cal una acreditació oficial per poder treballar en determinats monuments, museus o espais de la ciutat, com la Sagrada Família o el Parc Güell. A Catalunya hi ha 1.050 guies turístics que tenen el carnet de la Generalitat i que els últims anys s’enfilen per les parets perquè veuen com els ha sortit una competència que no ha hagut de superar cap examen i que potser no paga ni impostos. Al Barri Gòtic, la tensió entre guies oficials i free tours es palpa a l’ambient. “A vegades ens criden, ens increpen, com si estiguéssim fent una cosa prohibida”, m’explica el Felipe. Passa amb el món del taxi i Uber o amb els hotels i Airbnb. El pastís del turisme ha crescut, hi ha més gent a repartir i les normes estan canviant a la meitat del partit.

Mentrestant, en Tom acaba el seu recorregut. És l’hora de les propines. Avui portava deu persones. Un home li dóna un bitllet de deu euros, una dona n’hi allarga un de cinc i la resta deixen anar unes monedes. Dues hores i mitja, 37 euros.

stats