22/01/2021

Carta a Jesús María Barrientos: 'Un interès molt intens'

2 min
Carta a Jesús María Barrientos: 'Un interès molt intens'

Benvolgut president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC): diuen els magistrats que s'ha de votar el 14-F perquè hi ha un interès públic “molt intens” per celebrar eleccions. Senyoria, ¿no detecta el tribunal un interès tan o més intens perquè no es posi en risc la salut dels catalans, en un moment tan delicat de la pandèmia?

M'agradaria que els jutges que han pres aquesta decisió (encara provisional) es fessin càrrec del neguit que viuen ara mateix les 75.000 persones a qui els ha tocat formar part d'una mesa electoral. Cadascuna amb les seves circumstàncies, amb les seves pors, els seus problemes de salut, i les seves fragilitats o fortaleses. Homes i dones que porten molts mesos sense poder reunir-se en grups de més de deu persones i que, per una decisió judicial, es veuran obligats a estar-se quinze hores asseguts mentre desfilen per davant seu centenars de votants. Els magistrats del TSJC argumenten que han mantingut la data de les eleccions per preservar el dret a vot dels ciutadans. ¿Han pensat en la gent gran, en tots els confinats, infectats o ingressats per covid que no podran o no gosaran anar a votar?

Dissabte passat vaig escriure una carta com aquesta al vicepresident Pere Aragonès. Li deia que ajornar les eleccions em semblava la solució fàcil i que hauria agraït que el govern català s'hagués posat d'acord amb l'espanyol per votar el 14-F però amb fórmules alternatives, reinventant les eleccions com tantes coses hem hagut de reinventar nosaltres: des d'urnes mòbils fins a cites prèvies o fins a la possibilitat d'allargar les eleccions durant una setmana. No ho van fer, i és una llàstima. Però ajornar les eleccions no va ser una vel·leitat independentista. No es recordava un acord tan transversal: de Cs a ERC, de JxCat al PP i també els comuns van reconèixer que no hi havia garanties sanitàries per anar a votar. Per una vegada que a Catalunya hi ha un consens de més del 80% dels nostres representants, calia fer-lo volar pels aires? I la veu unànime dels experts sanitaris, ¿no s'hauria de tenir en compte?

Són massa plets els dels TSJC amb els governs de la Generalitat, massa judicis, massa sentències, massa inhabilitacions, massa gestos en públic com el que va fer vostè aixecant-se i marxant d'un acte al Col·legi d'Advocats quan va sentir que el president del Parlament, Roger Torrent, parlava de presos polítics. Tants plets i comptes pendents, que fa la sensació que si el Govern hagués mantingut les eleccions per al 14 de febrer, algú o altre també ho hauria recorregut i vostès aleshores haurien tingut un interès molt intens a suspendre-les apel·lant a l'emergència sanitària i a no negar a ningú el dret a vot.

P.D. De les poques coses que ens falten per veure és que, davant de possibles insubmissions en algunes meses electorals, fos la policia qui hagués de garantir el compliment de la resolució judicial. Me'ls he imaginat obrint col·legis i posant les urnes. No passarà, però estem en un punt que, descartar, no podem descartar res.

stats