24/05/2013

I aquell dia ha arribat

2 min

PeriodistaL'última vegada que Georges Moustaki va cantar en un escenari va ser al Palau de la Música Catalana, el 8 de gener del 2009. Aquell dia ja només va poder interpretar tres cançons a causa de l'emfisema pulmonar que patia. Casualitats de la vida, la seva última aparició televisiva també haurà sigut en un programa d'una televisió catalana. Era el 22 de setembre del 2011 quan vaig acompanyar Marina Rossell a casa de Georges Moustaki, a París.

La Marina havia de cantar davant d'una persona que ja no podia cantar. Cantar Le métèque , la seva cançó més coneguda, al mestre, amic i amat. I fer-ho davant d'un convidat que volia gravar aquell instant únic per a TV3. Moustaki ens havia citat al seu pis de l'Île Saint-Louis a les quatre de la tarda. Aquell dia, la Marina no va dinar. Els nervis li havien tret la gana. S'havien vist per última vegada quan ell estava ingressat, molt greu, en una habitació d'hospital. No sabíem quin seria el seu estat de salut. Vam decidir que només engegaríem les càmeres si vèiem que la dignitat que Georges Moustaki s'havia guanyat al llarg de la seva carrera no se'n ressentia.

I va aparèixer Moustaki, barba i cabells blancs, l'elegància de sempre, la mateixa mirada tendra, seductora i molt viva, encara. Un Moustaki fràgil, que necessitava un respirador artificial però que exhibia un sentit de l'humor molt precís. Un Moustaki emocionat de veure com Marina Rossell havia reinterpretat les seves cançons i havia segellat, amb un disc tan brillant, la seva vinculació "a la família catalana", iniciada quaranta anys enrere.

Quan Georges Moustaki va dir que ja en tenia prou, vam apagar les càmeres i vam marxar amb la mateixa discreció amb què havíem entrat una estona abans. Ells dos es van quedar en aquell apartament de París, amb tota una vida de records al davant. "El dia que desaparegui Georges Moustaki veuràs com surt a les portades dels diaris de tot el món", m'havia dit Marina Rossell. Malauradament, aquell dia ha arribat.

stats