Publicitat
Publicitat

VIATGE A BARCELONA (5)

El primer hotel que va sortir de l’armari

Aquella pregunta que ens hem fet tantes vegades: quina diferència hi ha entre un hotel i un hotel gai? Doncs, per exemple, els cartellets que penges a la porta de les habitacions. Hi ha els dos habituals (“Sisplau, no molesteu” i “Sisplau, netegeu l’habitació”), però els hotels gais de Barcelona disposen d’un tercer rètol. És una D gegant: “ Please, disturb ”. Sisplau, molesteu. Això vol dir que el client o clients que són a dins tenen ganes de ser sorpresos per tota visita sexual inesperada que es pugui esdevenir.

L’Axel va ser el primer hotel de Barcelona que va sortir de l’armari. La seva obertura, l’any 2003, va simbolitzar l’inici del turisme gai a la ciutat. Aquest mes de juliol s’acaba d’inaugurar el segon establiment de la cadena a Barcelona, el Two Hotel, 87 habitacions al carrer Calàbria, en ple Gaixample. El seu director, l’Adrià Muñoz, em rep amb tres mòbils a la mà i l’estrès de les primeres setmanes de funcionament. Em regala els cartellets de les habitacions que m’han cridat l’atenció. Li explico que tinc un amic que en fa col·lecció. L’amic es diu Josep-Lluís Carod-Rovira. Aquí i a la Xina Popular.

Precisament, a la Xina, a Rússia o també a Itàlia els homosexuals i les lesbianes encara tenen problemes si van agafats de la mà pel carrer. A Barcelona, no. Barcelona és gay-friendly. Bars, restaurants, hotels, locals de sexe, llibreries, botigues de roba... En els últims 20 anys el Gaixample ha trobat un filó en el milió de turistes homosexuals que visiten Barcelona cada any. “És un turisme més masculí que femení, molt reincident, que fa estades més llargues i que gasta més que la resta, que prefereix allotjar-se en cases particulars abans que als hotels i que no es conforma fent quatre fotos des del Bus Turístic, sinó que vol tenir relació, vol lligar amb els autòctons”. Me’n fa el retrat Joan Igual, president d’Acegal, la patronal de les empreses orientades al públic LGBT. Ell té negocis de sexe i reconeix que els turistes són l’alegria dels seus locals: “Els gais de Barcelona s’estan posant les bótes aquests últims anys”. El president d’Acegal, enmig de tanta bona notícia, té una reivindicació: que el barri gai de Barcelona estigui més identificat, que hi puguin penjar banderes, rètols, i que la gent que vingui a la ciutat el visiti, igual que a San Francisco passeges per Castro.

Ara som a les portes del Circuit Festival, des d’avui fins al 16 d’agost, onze dies de festa desenfrenada, ni una habitació lliure a l’Hotel Axel. Els seus promotors (el grup Matinée) calculen que hi participaran unes 70.000 persones (el 80% estrangers), que deixaran a la ciutat més de 100 milions d’euros i imatges impagables, com la piscina d’Illa Fantasia atapeïda de milers de cossos d’abdominals idèntics ballant enganxats els uns amb els altres. “Si véns els dies del Circuit, fins després de la 1 del migdia no esperis trobar a ningú”, em diu el director del Two Hotel. Seran tots a les seves habitacions. Dormint, descansant o amb una D gegant penjant de la porta. Please, disturb.