Publicitat
Publicitat

ZONA D'INCERTESA

Cal tenir raó i que te la donin

EL PARTIT de demà entre Catalunya i Cap Verd em sembla una bona ocasió per reflexionar sobre un principi de realpolitik que va formular Adenauer, va subscriure Tarradellas i fa uns dies reiterava Antoni Castells: "L'important no és tenir raó sinó que te la donin".

Saber que el món està ple de causes justes que dormen el son dels justos ens hauria de vacunar contra les eufòries que només s'alimenten del profund convenciment que tenim més raó que un sant.

Mai he compartit l'eufòria que veia a tocar el reconeixement oficial de les seleccions catalanes i confonia jugades rocambolesques en esports sovint exòtics amb fites històriques, generant així expectatives condemnades a frustrar-se.

Sempre m'ha semblat evident que un partit Catalunya-Espanya en un Mundial de futbol seria només el corol·lari de la independència, i que plantejar-ho al revés era tan eficaç i realista com posar el carro davant dels cavalls.

Pequem d'ingenus si ens pensem que es reescriurà el complex pacte d'interessos que s'anomena statu quo només perquè tenim raó. I és una ingenuïtat que consumeix massa energies, i il·lusions, perquè ens la puguem permetre.

Però el més afermat statu quo té línies de falla i punts de fricció que aprofitats hàbilment poden sumar aliats poderosos a causes que pel fet de ser justes només apleguen simpaties tan meritòries com inofensives.

Per explotar-los mai sobraran les banderes, els càntics i els crits d'ànim, com els que sentirem demà, però només avançarem si fem cada pas en el moment que toca i havent preparat prou el terreny perquè, a més de tenir raó, ens la donin.