18/01/2013

Un milhomes a l'Elisi

1 min

"L'únic objectiu de França a Mali és lluitar contra el terrorisme"

François Hollande

Veure aquest senyor d'aspecte familiar i inofensiu enardint-se amb la retòrica del trio de les Açores és depriment, i demostra fins a quin punt les raons d'estat són tan insensibles a l'alternança de poder com el marbre de l'Elisi.

Ja resulta sospitós que un terme nascut amb la Revolució Francesa per designar la violència d'un règim sigui avui la millor arma per estigmatitzar qui s'hi revolta. Ara mateix dir terrorista s'assembla molt a dir dolent amb l'infantilisme d'un mal western , on la maldat és una realitat tan natural i inexplicable com el Death Valley.

Però el que sorprèn és que més de 20 anys de sobreús per part de gent tan simpàtica com Aznar, Sharon o Putin no obliguin el líder d'un país democràtic i culte a ser més sofisticat quan els interessos econòmics i electorals l'empenyen a intervenir militarment.

Que aquest sigui "l'únic objectiu" no s'aguanta per enlloc, perquè és tan evident que tapa poc i malament el caràcter polièdric d'un conflicte carregat de greuges històrics que el mínim que podem demanar-li és que no ens prengui per idiotes.

I, si no, que algú ens expliqui per què al Sahel urgeix destruir tots els islamistes radicals que l'infesten i en canvi a Síria convé, de moment, subministrar-los armes.

Les altes raons d'estat em tenen tan perplex que jo voldria viure en un de ben petit i desarmat. Prou centrat en els seus perquè no el tempti mai aquesta dèria de matar terroristes més pròpia d'addictes a videojocs que de persones adultes.

stats