05/05/2012

Esports Esperpèntics de Catalunya

3 min

Si vostè puja a l'Aconcagua i quan arriba al cim es troba un senyor planxant roba no s'amoïni, no pateix cap al·lucinació. Aquell individu està practicant l' extreme ironing , un esport inventat el 1997 i que consisteix a planxar roba en situacions estranyes i difícils. Tot el que es necessita és roba, una planxa, una post de planxar, una mica d'imaginació i molta habilitat. Hi ha gent que ha fet extreme ironing anant en bicicleta, tirant-se en paracaigudes, sobre una vaca o enmig d'una melé de rugbi. El rècord de l'extreme ironing submarí el té un noi que va aconseguir planxar una corbata a 126 metres de fondària (amb una planxa molt ben adaptada, hem de suposar).

L' extreme ironing forma part del que em permeto definir com a Esports Esperpèntics (EE per abreujar). La naturalesa humana és així, capaç d'inventar la sublimació de l'esforç físic i mental, l'esport, i al mateix temps el seu invers. Els EE són una amalgama plural, de la qual també m'he permès establir una taxonomia. Els EE que s'acosten més a la pràctica regular esportiva són els EE-Mixtos. És a dir, la barreja de dos esports ja coneguts, com per exemple l'hoquei submarí. En aquesta categoria només destaca el boxascacs . Els contendents alternen un assalt de boxa de tres minuts amb tres minuts d'una partida d'escacs. O sigui, que s'intercanvien furiosos cops de puny fins que l'àrbitre atura el combat, al mig del ring s'hi posa un tauler d'escacs, els púgils s'asseuen i juguen durant tres minuts més a escacs. Guanya el primer que fa escac i mat o deixa l'altre KO.

Una altra categoria serien els EE-Guinness, que en realitat estan més a prop del Llibre Guinness dels Rècords que de l'esport. Aquí, per exemple, hi entrarien els concursos de menjar hamburgueses, hot-dogs o fins i tot pebrots jalapeños ultrapicants (!). El problema dels EE-Guinness és que s'han cregut tant la broma que fins i tot han creat organismes internacionals. Com la IFOCE (Federació Internacional de Menjar Competitiu), que pretén regular els concursos de menjar de tot el món, siguin de salsitxes, espàrrecs o pastissos de tonyina. La IFOCE registra per a la immortalitat els seus grans esportistes, com per exemple el senyor Bib Sheet, de la localitat d'Henderson, Nevada, que el 18 de març del 2006 es va menjar uns tres quilos i mig de huevos rancheros en menys de 10 minuts. Felicitem-lo.

El discurs dominant afirma que l'esport fomenta valors i principis tan lloables com la salut, la pedagogia infantil o l'esperit de superació. Tot plegat, naturalment, són falòrnies del poder. L'esport, almenys l'esport d'elit, és un negoci multimilionari que com el seu nom indica només beneficia les elits i serveix per mantenir les masses endormiscades i submises. Però els surrealistes coneixien molt bé el poder subversiu de l'absurd, i d'aquí prové una altra versió dels EE: els Paròdics. L'exemple més simpàtic i festiu d'EE-Paròdic potser és el hashing , que en essència és una marató popular però amb la variant que als punts de descans només es proporcionen begudes alcohòliques. La fita de la victòria, no cal dir-ho, és un bar. Existeixen molts EE-Paròdics, alguns en projecte, com unes interessantíssimes curses de canoa en què se substituiran els rems olímpics per culleretes de cafè.

I finalment hi ha els EE que jo denominaria EE-Torracollons, com el bog snorkeling . Els EE-Torracollons tenen tant a veure amb l'esport com una pizza de Casa Tarradellas amb una pizza. El bog snorkeling bàsicament consisteix a nedar, per la superfície o submergit, a través d'una extensió líquida immunda i pestilent, com la desembocadura d'un clavegueram urbà o llacunes altament contaminades, on és molt probable que els participants hagin d'esquivar cadàvers semiputrefactes de diverses espècies animals. Per complicar-ho una mica més el nedador no pot fer servir els braços, només pot impulsar-se amb els peus.

Com diria Nietzsche els EE són humans, massa humans, perquè si en aquesta vida hi ha alguna cosa segura és que a un ximpanzé o un hipopòtam mai no els passaria pel cap practicar planxat extrem, boxascacs o bog snorkeeling . Som així. El que no s'acaba d'entendre és que cap federació internacional hagi registrat un Esport Esperpèntic que es practica entre nosaltres i que és alhora un EE-Guinness en què l'objectiu és batre rècords d'imposició fiscal, un EE-Paròdic perquè els impostos es recapten en un lloc tan original com la carretera, i un EE-Torracollons, ja que es turmenta els conductors més cruelment que als nedadors del bog snorkeling ; és a dir, un EE universalment conegut com a Cobrament de Peatges a Catalunya.

stats