09/05/2016

El doctor Baselga impulsa la investigació contra el càncer

3 min
El doctor Baselga impulsa  la investigació contra el càncer

BarcelonaSense la bata blanca i el microscopi se sent estranya, però aquest dilluns tocava vestir-se de gala per anar al MNAC. No es rep cada dia una beca per fer recerca en la lluita contra el càncer de mans d’un dels oncòlegs més importants i amb més prestigi del món -i que és català- , el doctor Josep Baselga, ni se sopa al costat del conseller de Salut, Antoni Comín. Beatriz Morancho és una jove investigadora del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia que treballa en un projecte ambiciós: la immunoteràpia per tractar els càncers de mama i de còlon. Dilluns a la nit l’espectacular sala oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya es va omplir amb prop de 800 persones, totes mecenes de la Fundació Fero -a títol individual o representant empreses patrocinadores-, que és qui atorga des de fa deu anys les beques amb el seu nom per fomentar la recerca oncològica entre els joves científics.

Cèl·lula immune vs. cancerosa

Cap a les deu de la nit, i visiblement emocionada, la doctora Beatriz Morancho va rebre la beca de 70.000 euros de mans del doctor Baselga i el doctor Josep Tabernero, cap d’oncologia mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron. L’estudi becat intenta trobar noves teràpies immunitàries consistents en anticossos bioespecífics amb la capacitat de reconèixer la cèl·lula tumoral i atreure la cèl·lula del sistema immunitari. Aquest mecanisme lliga les dues cèl·lules perquè la immune elimini la cancerosa. Aquest nou mètode per acabar amb les cèl·lules malignes és complementari a d’altres que ja es fan servir amb la mateixa finalitat. El projecte de la doctora Morancho es proposa determinar quins perfils de pacients són candidats a aquesta nova teràpia i quins no.

El doctor Baselga explicava al matí en una roda de premsa prèvia al sopar de gala al MNAC que el sistema immunitari “té una capacitat destructiva impressionant”, i va posar com a exemple per demostrar la capacitat del sistema immune per destruir tumors que un cos pot arribar a rebutjar en poques hores un òrgan trasplantat si se’n troba la justa mesura.

La investigadora premiada amb la beca Fero de 70.000 euros té 36 anys i reconeix que suposa una oportunitat enorme per a joves investigadors com ella, a qui sovint costa trobar les ajudes necessàries per seguir tirant endavant les seves recerques. “Actualment és molt difícil, per a la gent que estem començant, trobar reconeixement a la nostra recerca”, va afegir.

La recerca sobre el càncer podria rebre aviat un empenta important. El doctor Baselga va explicar que el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden -amb qui va coincidir fa unes setmanes-, s’ha interessat a presentar a l’Estat un projecte global de recerca contra el càncer “per buscar sinergies”. Baselga no va poder concretar gaire més, però va assegurar que serà un projecte important. “I nosaltres aquí hi jugarem un paper”, va afirmar.

10 anys empenyent els joves

La Fundació Fero la va crear el doctor Josep Baselga l’any 2001, quan ja havia tornat del seu periple als Estats Units, inspirant-se en el model americà de filantropia que tan bé funciona en aquell país per recollir fons per a causes benèfiques. En aquest cas, la recerca contra el càncer, el leitmotiv de la vida del doctor Baselga. De fet, el sopar d’aquest dilluns va ser, com cada any, el més semblant a un sopar de recollida de fons a l’estil americà, en què la societat civil catalana més ben posicionada dóna suport a una fundació encapçalada per un dels seus principals prohoms.

La beca entregada a la doctora Morancho ja és la desena de la Fundació Fero, que també ha premiat altres recerques oncològiques sobre el sarcoma, les biòpsies líquides i els biomarcadors del càncer de mama, entre moltes altres, de joves d’arreu de l’Estat.

stats