03/06/2016

Carlos Macías i Maria Campuzano: “Els bancs han aturat les cessions d’habitatges”

3 min
Carlos Macías i Maria Campuzano: “Els bancs han aturat  les cessions d’habitatges”

BarcelonaDimarts el TC va confirmar la suspensió dels articles de la llei 24/2015 referents als desnonaments recorreguts pel govern espanyol. De seguida va sortir la consellera Neus Munté per dir que la llei alternativa ja estava en marxa...

Carlos Macias : Tenim maneres de veure-ho diferents... Ja hem fet una desena de reunions del grup de treball -el grup promotor de la ILP, el Consell de l’Advocacia Catalana, la Federació de Municipis i Govern-, i de moment el text que tenim sobre la taula està lluny de tot el que s’ha aconseguit amb la 24/2015, que era una de les lleis més avançades d’Europa en aquest sentit. Nosaltres volem fer aquesta eina però no avalarem qualsevol text per dir que hem fet alguna cosa. A vegades ho volem fer de pressa perquè ens fa molta falta, però per redactar la ILP vam estar fins a un any buscant la millor fórmula jurídica. Per tant, si triguem 15 dies més per tenir un text millor, els trigarem.

Un parell de setmanes abans del recurs de l’Estat, vau fer una roda de premsa a Madrid després de parlar amb el grup PP al Congrés i vau dir que teníeu la sensació que sí que presentarien el recurs, però que potser no en demanarien la suspensió immediata. I no va ser així.

C.M. : El PP estava tens, i així ens ho va fer saber, perquè feia dues setmanes que tenien pressió nostra a les portes de les seves seus de 50 ciutats. I ens van deixar entreveure que estaven valorant la possibilitat de no demanar-ne la suspensió. Al final no ho van fer, però segur que gràcies a aquesta pressió vam salvar la part de la pobresa energètica, tot i que es van carregar tot el que tocava els privilegis de la banca.

¿En alguna d’aquestes reunions a porta tancada amb el PP, ells arriben a fer explícit que el que no volen és molestar els bancs?

Maria Campuzano : Així de directe no ho diuen. Però just el mateix dia que van presentar el recurs, havia sortit una estona abans el president del BBVA, Francisco González, dient “m’encomano a la Soraya” perquè divendres posessin el recurs, ja que aquesta llei afectava els seus beneficis. I aquell mateix dia el van presentar; per tant, ja sabem qui mana realment en aquest país.

C.M. : De fet, poc abans de la votació de la ILP al Parlament, un diputat ens va trucar per dir-nos que la banca i les subministradores estaven trucant als diputats perquè això no sortís. La voluntat de tombar la llei ha existit des del minut 1.

Tot i que la suspensió dels articles no va ser efectiva fins a aquest dimarts, ¿des de la presentació del recurs el 29 de maig han augmentat els desnonaments un altre cop?

C.M. : Sí, i no només ho hem notat nosaltres des de la PAH, sinó que en una reunió amb dotze ajuntaments importants -que repetirem periòdicament- ells ens van dir que des del dia del recurs, les negociacions dels consistoris amb els bancs per fer convenis de cessions s’han aturat. I també ens deien que començaven a notar veïns que els deien que els bancs els feien fora de casa, cosa que havia baixat molt.

M.C. : Fins i tot hi ha gent que ve a les reunions de la PAH i ens diu que havien acordat pagar un lloguer social amb Bankia, però que des del recurs se n’han desdit.

¿Com esteu mirant tot el debat dels pressupostos de la Generalitat?

C.M. : L’estem seguint de prop. Hi ha 254 milions d’euros per a habitatge. Només hi ha 10 milions d’euros més respecte de l’any passat, i recordem que durant el tràmit de la ILP, el conseller Santi Vila va dir que per desplegar-la sencera en caldrien 800. Per tant, estem molt lluny de donar resposta a l’emergència, i per això demanem coherència entre els discursos polítics i els fets.

stats