CENTRES DE MENORS

La Fiscalia obre diligències pel cas del centre de menors Petit Príncep... després d'oblidar-lo durant 5 mesos

La documentació enviada per la DGAIA ha estat des del 5 de febrer sobre la taula del fiscal de menors, que pocs després va agafar la baixa

Tot i que amb cinc mesos de retard, la Fiscalia ha obert diligències per investigar el cas del CRAE Petit Príncep de Santa Coloma de Gramenet. Durant sis mesos estudiarà a fons la documentació i les declaracions dels testimonis que els va enviar la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) al mes de febrer, i decidirà si formalitza una denúncia al jutjat contra la directora del centre de menors denunciada, Elisa Trujillo, o si arxiva el cas.

El dijous 2 de juliol l’ARA va publicar que la DGAIA havia apartat la directora del Petit Príncep per presumptes maltractaments i malversació de fons. Durant les setmanes prèvies a la publicació de la notícia aquest diari es va posar en contacte reiterades vegades amb la Fiscalia per confirmar si havia rebut la documentació de la DGAIA i saber si obriria diligències o no. La resposta sempre va ser que no havien rebut res contra la directora, però que sí que tenien una denúncia contra un menor intern al Petit Príncep que tenia VIH i havia agredit sexualment dos nens petits dins el centre. La DGAIA insistia que sí que havia enviat la informació el mateix dia que va tancar l’expedient informatiu i va decidir apartar la directora pels indicis de delicte. Finalment dijous passat, després de la publicació de la notícia, la DGAIA va trucar enfadada a la Fiscalia de Menors per saber què havia passat.

La directora de la DGAIA va enviar la informació de l’expedient informatiu del Petit Príncep el 5 de febrer a nom del fiscal de menors, Juan José Márquez Bonvehí. El fiscal, però, es va agafar la baixa poc després, quan encara no havia tingut temps de llegir-se-la; tampoc va poder cedir-la a ningú perquè ho fes. Quan el subdirector de la direcció general d’Atenció a la Infància, Joan Mayoral, va trucar a la Fiscalia de Menors, dijous passat, la substituta del fiscal Márquez va buscar la informació per primer cop sobre la taula del seu despatx, i va trobar el que la DGAIA els havia remès cinc mesos abans. Amb molt de retard, però tan bon punt ho va trobar, la Fiscalia va obrir diligències per investigar el cas. Ara té sis mesos per decidir si formalitza una denúncia contra la directora o si arxiva el cas.

La directora, satisfeta

Elisa Trujillo ha sigut directora del CRAE Petit Príncep des del 1995 fins al 5 de febrer del 2015. Ara que la Fiscalia ha decidit investigar el cas, no farà més declaracions públiques. De fet, ella fa temps que demana que el fiscal comenci a investigar-ho, perquè així es podrà defensar millor i amb més seguretat jurídica. Trujillo va afirmar en unes declaracions a TV3 la setmana passada que les acusacions més “lleus” són “interpretables”, però que les més greus -com els maltractaments o la malversació de fons públics- són mentida i no hi ha cap prova per demostrar-ho. D’aquí sis mesos se sabrà.