Publicitat
Publicitat

El Govern aprova el pla d’acció contra la pobresa

El tercer sector el valora positivament però admet que no hi ha cap partida nova

El Govern ha aprovat un pla d’acció contra la pobresa i l’exclusió social per al 2015 i el 2016 que inclou grans novetats. Aquest pla suma les partides pressupostàries dels diferents departaments en ajudes socials, que aquest 2015 sumen 1.066 milions d’euros -842 milions el 2014-. Segons ha explicat la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el pla té cinc eixos, entre els quals n’hi ha un de prioritari, la lluita contra la pobresa i l’exclusió en la infància i l’adolescència.

Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, valora els aspectes positius d’aquest pla del Govern, com el fet que sigui interdepartamental, però admet que no aporta cap novetat destacada pel que fa a l’aportació econòmica: els mil milions només són una recopilació dels pressupostos de tots els departaments destinats a pal·liar la pobresa. “L’única novetat d’aquest pla d’acció és que ha passat pel consell executiu del Govern”, comenta Guiteras, que afegeix: “És el primer cop que té un pla de tots departaments, i no és fàcil tenir aquesta mirada, això és positiu, com també que té indicadors de tots els departaments que els han de permetre fer actuacions més precises”. El pitjor d’aquest pla “és que no l’hàgim tingut fins ara”, lamenta Guiteras.

“La UE demana que cada estat disposi d’un únic informe sobre totes les polítiques que fan en l’àmbit social”, va explicar ahir la consellera. Munté va destacar que han reduït la taxa de pobresa fins al 19,8%: “No és per estar satisfet, però demostra que les polítiques públiques són plenament eficaces”.

Entre les actuacions que recull el pla s’hi han inclòs mesures d’estiu com ara l’increment del nombre de centres oberts per oferir una atenció continuada a infants i adolescents en situació de risc social i que inclouen 2 o 3 àpats diaris per garantir una alimentació saludable i equilibrada. La previsió és que aquest estiu hi hagi 2.022 places en 70 centres oberts. També s’hi ha inclòs el reforç del programa L’estiu és teu, amb 1.200 places becades per a nens de 5 a 16 anys en situació de vulnerabilitat, o els 600.000 euros addicionals que es destinaran a les federacions d’entitats d’educació en el lleure per beques per a activitats d’estiu.

Sense Pacte per la Pobresa

“Aquest és un instrument de govern, però la voluntat és que arribem a un pacte amb els partits polítics; lamentem que no hàgim pogut assolir aquest pacte. Tot i això, ens comprometem amb aquest pla. No hem deixat de lluitar contra la pobresa a pesar de les restriccions pressupostàries i l’asfíxia fiscal”, lamentava la consellera Neus Munté pel fet de no haver arribat tancat el Pacte Nacional contra la Pobresa amb l’oposició al Parlament per culpa de les “discrepàncies entre els grups parlamentaris”. Munté va recordar que fa dos anys sí que va ser possible amb el Pacte Nacional per la Infància.

Àngels Guiteras, de la Taula del Tercer Sector, també lamenta la falta de consens polític, i afirma que ja no som a temps de recuperar-lo en aquesta legislatura. “Hauríem volgut participar en aquest pacte perquè cal la presència de tots els agents socials, però no s’ha avançat més enllà del Parlament”, es queixa Guiteras. Per a la presidenta de la Taula, un altre problema és que, dels acords presos en el pla monogràfic de la pobresa, en queden encara molts per desenvolupar, com la reforma de la renda mínima d’inserció (RMI), tot i que el Govern en fa una valoració positiva.

Visibilitzant l'assetjament sexual