Publicitat
Publicitat

ONADA DE CALOR

No trepitjar l’asfalt i crema solar al morro: consells per a gossos

Els gossos són els animals domèstics que ho passen pitjor en les èpoques més caloroses de l’any, com l’onada de calor en què estem immersos ara mateix i que no està previst que marxi com a mínim fins divendres. Sempre es parla sobre què han de fer les persones per evitar un cop de calor, però poques vegades ens fixem en com viuen els animals domèstics les temperatures extremes. Els gossos són els animals domèstics que pitjor suporten la calor d’aquests dies. La veterinària Marta Legido explica que els mamífers amb pèl com els gossos no suen perquè tenen molt poques glàndules sudoríferes, i la suor és la manera que tenen els humans per regular la temperatura corporal. Per aquest motiu, els gossos tenen altres maneres de fer-se passar la calor, com estirar-se sobre una superfície freda, buscar un lloc on corri l’aire o bé panteixar amb la boca oberta i la llengua fora per agafar aire fresc. D’entre tots els gossos, els que ho passen pitjor són els que tenen el morro curt, a banda dels més joves, els més vells i els obesos.

Protector solar a les orelles

La veterinària Marta Legido dóna una sèrie de consells per als propietaris de gossos per evitar-los els efectes d’aquesta onada de calor. No s’han de deixar mai tancats dins un cotxe -ni 5 minuts ni a l’ombra- perquè poden patir lesions internes greus, i fins i tot morir. S’han de passejar a primera hora del dia o al final, quan menys calor fa, i si no es pot evitar i se’ls porta a passejar a l’hora de més calor, cal evitar que trepitgin l’asfalt perquè no es cremin les potes. També és bo posar-los crema protectora solar al morro i a les orelles. I per als amos que disposin de jardí o terrassa, els gossos han de tenir sempre aigua disponible i llocs amb ombra. L’aire condicionat no és dolent per a ells, al contrari, però sempre que no estigui a una temperatura molt baixa. A més, s’ha d’evitar que els toqui l’aire fred de manera directa, és a dir, que la sortida de l’aire no enfoqui a terra. La raó és que els gossos sempre buscaran jeure allà on vagi l’aire fred, i es poden constipar o agafar faringitis.

Cal netejar les gàbies sovint

Els gossos, però, no són els únics animals domèstics a qui no els agrada la calor extrema. Els ocells també la pateixen, per això cal evitar que la gàbia sigui en un lloc on li toqui el sol directe. Però el més important en el cas dels ocells és que s’ha de netejar sovint la gàbia perquè els excrements, amb la calor, creen bacteris. Passa el mateix amb l’habitacle dels rèptils i les tortugues, que també s’han de netejar moltes vegades.

Visibilitzant l'assetjament sexual