Publicitat
Publicitat

ELECCIONS BASQUES

Otegi, segur d’esquivar la inhabilitació: “Seré al Parlament basc, no hi ha pla B”

L’abertzale es mostra “tranquil” tot i la demanda de la Fiscalia

L’escrit que la Fiscalia va remetre a les juntes electorals demanant que impedeixin a Arnaldo Otegi ser candidat a lehendakari per EH Bildu el 25 de setembre no inquieta el líder abertzale, que manté la pugna: “Seré al Parlament basc, no hi ha cap pla B”, va dir ahir en una entrevista a RAC1, el dia després de conèixer la demanda del fiscal. Segons Otegi, no es tracta d’una mera intenció sinó d’una afirmació “en termes racionals i jurídics”, perquè no hi ha vies per inhabilitar-lo: “L’estat espanyol és reconeixible perquè sempre és contundent però escàs en arguments. Estic absolutament tranquil i els meus advocats estan absolutament tranquils”.

Jurisprudència

Otegi està condemnat a inhabilitació, però, en un cas semblant al seu, Iker Casanova va poder ser parlamentari de Bildu. Tot i que el fiscal ja ha avisat que els dos casos no són comparables, el líderabertzale creu que per aconseguir que no vagi als comicis “hauran de deixar enrere tota la jurisprudència”. “Se l’hauran de saltar. Descarto que ho puguin fer”, va afirmar. Otegi augura que el cas acabarà al Tribunal Constitucional, un òrgan del qual desconfia -“va ser nomenat pel PSOE i el PP, parlar de separació de poders és quimèric”- però que no el fa patir: “Puc assegurar que seré al Parlament”, va insistir.

L’abertzale ha aprofitat els embats de l’Estat per impulsar la seva candidatura. Bildu confiava al març que la sortida de la presó d’Otegi, que ha passat sis anys i mig entre reixes per intentar reconstruir Batasuna, els faria créixer. Les enquestes, però, pronostiquen que Podem superaria l’esquerra independentista, com ja va fer als dos últims comicis generals. Otegi assegura que Bildu aspira a arrabassar la victòria al PNB. “Les últimes enquestes ens donen a nosaltres claríssimament com a segona força per davant de Podem”, va reblar, abans de criticar la formació d’esquerres, que presentarà a Euskadi Pili Zabala: “Ha dit que no és de dretes ni d’esquerres, que no és feminista. Algú que sigui d’IU o ecologista em sembla difícil que pugui votar una candidatura així”.

El (de moment) candidat de Bildu a les eleccions va tornar a posar Catalunya com a exemple, perquè “la majoria de gent ja no creu que es pugui arribar a un acord amb Espanya”. Otegi va rebre ahir el suport del president de l’ANC, Jordi Sànchez: “Pretendre que Otegi no es pugui presentar és una carència democràtica indiscutible”.

21D