05/05/2015

Els fàrmacs no regulats també contaminen els peixos del delta de l’Ebre

2 min
El delta de l’Ebre és un dels cinc punts analitzats, a més de l’estuari del Tejo (Portugal), el delta del Po (Itàlia), l’estuari del riu Escalda (Holanda) i el fiord de Fureholmen Solund (Noruega).

BarcelonaEl peix i el marisc d’alguns punts del delta de l’Ebre estan contaminats per fàrmacs que no són a la llista de la Unió Europea que en regula els nivells màxims permesos. Ho ha detectat un estudi europeu en què participa l’ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua) i que ha analitzat la presència de contaminants en cinc punts calents d’Europa: el delta de l’Ebre, l’estuari del Tejo, el delta del Po (Itàlia), l’estuari del riu Escalda (Holanda) i el fiord de Fureholmen Solund (Noruega).

L’estudi va analitzar mostres de macroalgues, musclos, cloïsses, ostres, molls i llenguados procedents d’aquests punts marítims, considerats força contaminats. Els components més detectats van ser un psicofàrmac -venlafaxina- i un antibiòtic d’ampli espectre -azitromicina- en els musclos, i un retardant de flama -un producte que retarda la combustió, molt present en estores i en tapisseria de cotxes- en els molls. Aquests fàrmacs provenen dels antibiòtics donats als peixos de piscifactoria, però també d’aigües residuals d’hospitals i geriàtrics.

La Unió Europea té una llista de nivells màxims per a molts productes contaminants, entre els quals no hi ha aquests fàrmacs detectats, tot i que el mateix estudi especifica que els animals analitzats no anaven destinats al consum humà. Per aquest motiu, en una segona etapa de l’estudi els investigadors analitzaran mostres comercials d’aquestes espècies. L’ICRA proposa una llista de compostos candidats a ser inclosos en la regulació de la UE, que s’actualitza periòdicament. L’estudi també va detectar altres contaminants dels de la llista europea, però en concentracions de fins a 100 nanograms per gram analitzat, inferiors als nivells preocupants, que comencn a partir de 100 nanograms.

“El lobi farmacèutic”

El director de l’ICRA, Damià Barceló, destacava ahir que la recerca sempre va molt més avançada que la legislació, i en aquests casos sempre tarda més per “la pressió del lobi farmacèutic”. Barceló també va voler recordar que si bé els límits màxims que marca la UE per a cada producte són importants, també té molta importància limitar la suma de contaminants que individualment no superen els màxims però que en concentració també poden suposar un problema per a la salut. El director de l’ICRA també va recordar que molts d’aquests contamintants es podrien eliminar amb els últims models de depuradores: “La tecnologia existeix, però és una qüestió d’inversió”. Barceló recorda que hi ha molts pobles amb depuradores normals que estan aturades.

L’estudi es va presentar ahir durant el congrés anuals de la SETAC (Societat de Toxicologia Mediambiental i Química) que se celebra des de diumenge fins avui al Fòrum de Barcelona, amb 2.500 experts de 69 països.

stats