HABITATGE
Misc 08/10/2015

El nyap de l’ajuda al lloguer de Zapatero atrapa milers de joves

L’Estat reclama a un 8% dels catalans que la van demanar que tornin els diners

i
Albert Solé
3 min
El govern del PSOE va llançar l’ajuda al lloguer juvenil pocs mesos abans de les eleccions del 2008, igual que el xec nadó i els 400 euros de l’IRPF.

Barcelona“La renda bàsica d’emancipació (RBE) és una ajuda que estava mal dissenyada amb premisses populistes i electoralistes”, explica a l’ARA Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, ja que des del 2010 l’Estat reclama als joves que han deixat de complir els requisits que tornin els diners cobrats: una mitjana de 2.000 euros cadascun. Hi ha un 8% de catalans en aquesta situació.

A finals del 2007 la crisi començava a treure el nas, tot i que llavors ningú l’anomenava així des del govern espanyol del PSOE. Aquella incipient recessió econòmica la va voler tallar d’arrel el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb tres mesures econòmiques tan aplaudides com criticades per electoralistes -Zapatero es jugava la reelecció el 9 de març del 2008-: el xec nadó de 2.500 euros lineals, els 400 euros de reducció a l’IRPF i la renda bàsica d’emancipació per als menors de 30 anys.

El secretari d’Habitatge, Carles Sala, recorda que aquestes reclamacions que estan patint ara els joves que han passat a cobrar més del límit de 22.000 euros anuals que fixava la RBE és culpa d’haver elaborat una prestació de pressa i corrents: “Les ajudes s’han de concedir a partir dels ingressos cobrats a any vençut, no amb la previsió d’ingressos d’aquell any”. Així són les ajudes al lloguer que concedeix la Generalitat, que exigeix l’última declaració de la renda presentada. La renda bàsica dels socialistes només exigia el contracte i un certificat de l’empresa amb la previsió d’ingressos, que no totes volien fer. D’aquesta manera, a molts joves que seguien cobrant l’ajuda de 210 euros mensuals tot i que les seves condicions laborals van canviar, ara l’Estat els reclama tots els diners que han cobrat de més, i en alguns casos fins i tot amb interessos de demora del 5%. El govern espanyol no revisava les ajudes donades fins al cap de dos anys aproximadament.

El Govern fa de cobrador del frac

La Generalitat en aquest cas està lligada de peus i mans. “Aquesta ajuda la pagava directament l’Estat, però les comunitats autònomes fèiem d’oficina gestora i ens toca ser els que reclamem els diners per carta als joves”, recorda Carles Sala, que explica també que en les cartes que envien deixen ben clar que ells ho fan per obligació de l’Estat, que prèviament ja els havia enviat un missatge al mòbil per avisar-los que tenen un deute amb ells.

La renda bàsica d’emancipació la va anunciar Zapatero el setembre del 2007, i l’1 de gener del 2008 va entrar en vigor. El 31 de desembre del 2011, el govern del PP que acabava de prendre possessió va eliminar l’ajuda per a nous sol·licitants, però va deixar que la seguissin cobrant els que ja ho feien fins que deixessin de complir els requisits, cosa que va passar el 2014. La Generalitat creu, però, que seguiran enviant cartes d’aquestes fins al 2016, i potser el 2017. El secretari d’Habitatge opina que la RBE no només estava mal feta perquè no controlava correctament els ingressos de qui la cobrava, sinó per altres motius: “Era una ajuda lineal, és a dir, 210 euros per a tothom sense tenir en compte la renda, ni el preu del lloguer ni quanta gent vivia a l’habitatge”.

El Govern dóna 35.000 ajudes per al lloguer

La Generalitat fa anys que concedeix ajudes per al lloguer d’habitatges, tot i que sense restriccions d’edat. Aquest 2015 està previst que més de 35.000 famílies cobrin aquesta ajuda, cosa que significa que la cobraran tots els que ho han demanat i compleixin els requisits mínims. Això és el primer cop que passa en els anys de crisi, segons l’Agència d’Habitatge de Catalunya, ja que fins ara el pressupost era limitat i no tothom que complia els requisits i ho demanava la cobrava. De fet, l’any passat només van rebre l’ajuda 18.000 famílies, la meitat de les que ho faran aquest 2015.

stats