JUDICIAL

El nazi del mòbil també té càstig

Un dia ets al metro amb dos amics i veus un noi de trets asiàtics increpant una noia de trets occidentals que demana diners i un dels amics decideix anar a fer-li una cara nova. I a tu, per fer la gràcia, se t’acut gravar els mastegots en vídeo amb el mòbil i, encara no prou satisfet, després ho penges a YouTube. Però tens la mala sort que algú que no té idees nazis com tu veu el vídeo a internet, ho denuncia, els mitjans de comunicació se’n fan ressò i tu, espantat, el despenges. Però ja és massa tard: tothom sap què vau fer tu, el teu amic Vladislav i el teu germà Àlex. El mal ja està fet i ara la fiscalia et busca les pessigolles tot i que tu no vas agredir ningú.

Aquests fets van passar el 28 de juny del 2014 a Barcelona i ahir el fiscal Miguel Ángel Aguilar va demanar tres anys de presó per al Jaume, el jove d’ideologia neonazi que va gravar l’agressió del seu amic d’origen rus al noi mongol del metro. El Jaume és l’únic dels tres que ja era major d’edat en el moment dels fets i per això el fiscal, en el seu escrit de conclusions provisionals, acusa el jove ultra d’un delicte contra “la integritat moral, un altre contra els drets fonamentals i les llibertats públiques en la seva modalitat de provocació a la discriminació, a l’odi o a la violència per motius xenòfobs i racistes, i un de falta de lesions”. Segons el fiscal, l’acusat, que professa “una ideologia nacionalsocialista”, es va posar d’acord amb dos menors d’edat per agredir i denigrar la dignitat de les persones “pel simple fet de ser d’origen estranger i el color dels seus cabells o trets físics”. Per als dos amics del Jaume s’està seguint un procediment paral·lel en la jurisdicció de menors.

El rus i el mongol

Segons la versió que van explicar dos testimonis a la policia, tot plegat va començar quan una noia d’aspecte occidental es va posar a demanar diners per menjar al metro perquè acabava de fer 18 anys i l’havien fet fora del centre d’acollida on vivia. El jove mongol va dir en veu alta que ell la coneixia i que la història que explicava era falsa, i la noia va fugir del vagó. Al costat hi havia el Jaume, el Vladislav i l’Àlex, que en veure una noia blanca increpada per un asiàtic van decidir intervenir. El rus es va encarar amb el noi mongol i en un moment va passar de les paraules als insults amb ingredients racistes -dient-li “ chino ”-. Quan ell li respon que és mongol, comença a pegar-li a la cara. El Jaume ho va gravar tot amb el mòbil per riure-se’n després. Ara té la rialla glaçada.