2015 L’ANY QUE HO POT CANVIAR TOT

A la recerca d’una vacuna contra l’Ebola i contra els ministres ‘espanyolitzadors’

El 2015 hi continuarà havent desnonaments, cues davant els bancs d’aliments i gent que no podrà posar la calefacció a l’hivern. Les cicatrius d’aquesta crisi que diuen que ja ha marxat encara es veuran a la cara dels veïns dels barris humils, que cada dia són més humils, mentre a les cases de la zona alta aquest estiu podran tornar a anar de vacances a l’estranger. L’ascensor social s’ha gripat, i només decisions polítiques valentes el podran arreglar. L’escletxa de les desigualtats és gran i hi ha conseqüències que seran irreversibles per a algunes generacions si no s’hi intervé immediatament.

L’epidèmia d’Ebola a l’Àfrica occidental hauria de començar a remetre aquest 2015, però la notícia hauria de ser que per fi se n’ha trobat la vacuna. Per desgràcia, fins que aquest virus altament infecciós no va tocar aquest 2014 el mal anomenat Primer Món -Espanya i els Estats Units- no s’ha accelerat una investigació vital per a milions de persones. Però l’any que començarà dijous estarà marcat a l’Estat per la segona fase del desplegament de la llei Wert a les escoles, la vacuna contra la qual la Generalitat confia que arribi a la tardor amb una clatellada electoral al PP. També serà l’any que pot començar el procés judicial per trobar els culpables dels terratrèmols del Castor, un dels escàndols més grans dels últims temps. A Catalunya s’haurien d’acabar les obres de la L9 del metro, per fi, i s’hauria de definir en què queda el macroprojecte de BCN World després de la fugida de Veremonte.

Lluita contra l’Ebola

L’epidèmia es frenarà i la NASA posarà un peu a Plutó

A Sierra Leone, a Libèria i a la República de Guinea encara no somriuen, però almenys l’epidèmia d’Ebola ha deixat d’estar descontrolada com fa pocs mesos. L’OMS confia que durant el 2015 es pugui controlar el brot, encara que continuaran morint milers de persones fins a l’eradicació completa. En paral·lel, la investigació amb la vacuna avança i aquest any es confia tenir dades consistents sobre els assajos que s’estan fent amb els fàrmacs. Pel que fa a la cursa espacial, a part de rebre més resultats sobre Mart amb la Curiosity i de la sonda Rosetta, la missió de la NASA New Horizons arribarà per fi a Plutó.

Driblant la llei Wert

La Lomce avança a pas ferm a l’espera que les urnes l’aturin

El setembre passat es va començar a aplicar la Lomce (llei orgànica de millora de la qualitat educativa), però només en alguns cursos com a prova pilot. El setembre del 2015 se’n desplegarà la segona fase, que ja inclourà tota la primària, 1r i 3r d’ESO i 1r de batxillerat. La Generalitat ha aconseguit diluir els efectes que considera que topen amb la LEC catalana, però de cara al curs 2015-2016 l’estratègia serà confiar que el PP perdi la majoria absoluta a finals d’any per derogar la llei, tal com s’han compromès a fer tots els partits de l’oposició. ¿I si això no passa? “Ja ho veurem”, diuen des d’Ensenyament. L’any que ve també arribarà una polèmica reforma universitària que, en síntesi, farà que les carreres siguin només de tres anys, i es puguin completar amb un màster de dos anys, com passa a la majoria d’Europa. La reforma és ben vista pels rectors catalans, però menys pels espanyols.

Les ‘rèpliques’ Castor

Arriba l’hora de trobar els culpables del gran fiasco econòmic i ambiental

A principis d’any el jutge de Vinaròs haurà de decidir si accepta a tràmit la denúncia del fiscal en cap de Castelló contra els responsables del govern Zapatero de concedir els permisos al magatzem de gas Castor. Si això passa, començarà un procés judicial molt llarg per trobar els culpables dels terratrèmols de la tardor del 2013. Aquest any també s’haurà d’acabar de definir com quedarà el projecte de resorts turístics integrats amb casinos al costat de Port Aventura, que fins ara s’havia anomenat BCN World, després que l’empresa impulsora (Veremonte) s’hagi fet enrere.

Canvis al transport públic

S’acabaran les obres per portar per fi el metro a l’aeroport del Prat

Malgrat les estretors pressupostàries, la Generalitat acabarà les obres de la L9 del metro entre l’aeroport i la Zona Universitària, que s’hauria d’inaugurar cap al febrer del 2016. També començaran les primeres proves de la T-Mobilitat, la nova manera de pagar per ús el transport públic i, a més, amb tot el territori català integrat.