19/07/2015

Agustí Cordón: “El Mobile pot ajudar a canviar el nostre model productiu”

5 min
Agustí Cordón : “El Mobile pot ajudar a canviar el nostre model productiu”

BarcelonaUna reunió a tres bandes va servir per segellar una de les notícies més importants d’aquesta setmana, la renovació del contracte de la Mobile World Capital (MWC). Va ser la trobada que van mantenir la setmana passada l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, i el director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, que també és el vicepresident de la MWC.

GSMA diu que està encantada amb Barcelona. Però per què han renovat el contracte de la MWC tan ràpid?

Jo crec que aquest contracte s’ha renovat per tres elements molt importants. Primer, per l’esperit de tots a l’una : Estat, Generalitat i Ajuntament, els hotels, tota la infraestructura turística de la ciutat… En segon lloc, des del punt de vista de Fira de Barcelona, aquest és l’esdeveniment més complex que hi ha al món. No tan sols perquè és molt gran, sinó també perquè és molt difícil tecnològicament, logísticament… S’ha de posar en relleu tot això. Francament, crec que no hi ha cap altra ciutat a Europa que ho pugui fer tan bé com nosaltres ja ho hem fet.

¿Això no ho podrien fer igual de bé París o Milà?

Estic convençut que aquest model no és tan fàcil. I no cal que ho digui jo, ho diuen la mateixa GSMA i John Hoffmann. Aquesta transversalitat i coordinació és fonamental. Tot i els canvis que hi ha hagut en la governabilitat a l’Ajuntament, o els que hi hagi hagut o hi pugui haver a la Generalitat o a l’Estat… fins i tot en moments de canvi s’ha mantingut el compromís. Això és un actiu. El tercer element important, i sense això segurament no hauria sigut possible renovar, és l’evolució de la Mobile World Capital, especialment els últims dos anys.

Vostè mateix ha dit que la renovació del contracte és una oportunitat. Una oportunitat per a què?

Tenim l’oportunitat de convertir Barcelona en un hub digital. Barcelona ha pujat en tots els rànquings tecnològics i ens volem posicionar encara més en això. La Mobile Capital no ho pot fer sola, però és un instrument catalitzador, dinamitzador, i potser precipitador, perquè aquestes coses passin. Hi ha una oportunitat en el canvi de model productiu. Tenim una economia que està basada en certs pilars tradicionals, però hi ha l’oportunitat d’incorporar pilars addicionals basats en el món digital. Hi ha una revolució industrial que s’està produint en altres llocs i que pot donar feina a enginyers que potser encara no han començat la carrera, a gent del món de la recerca o joves emprenedors. Però compte: això no ho pot fer sola la Mobile World Capital. Ho ha de fer amb la complicitat de les administracions, de les corporacions privades i, segurament, de la Unió Europea. Perquè tot això passi calen molts recursos, una certa convicció i una determinació que crec que políticament hi és. Però tenim prou temps perquè el 2023 això sigui una realitat molt més visible.

S’ha parlat molt sobre el canvi de model productiu des de l’inici de la crisi i, de moment, és poc visible. ¿Creu que la Mobile World Capital realment pot precipitar que, com a mínim, s’incorpori un pilar més a la nostra economia?

Crec que és un catalitzador, un element més, singular i especial. Pot ser la ignició perquè aquest canvi de model productiu, una expressió que és cert que està una mica desgastada, es pugui produir. Sectors com l’automoció, el tèxtil, el turisme i els serveis són molt importants. Però el món digital pot aportar una visió una mica més democràtica, entre cometes, perquè no requereix molt capital ni grans infraestructures. Amb talent, un equip adequat i una mica de diners, una persona pot desenvolupar un projecte. Algunes de les empreses més cotitzades ara com ara van començar amb una idea i pocs diners. El que hem de crear és la determinació perquè una part d’això pugui passar a Barcelona. I amb un vessant d’impacte social. Aquest canvi de model productiu ha de tenir un impacte social. La Mobile World Capital no ha de ser la responsable que tot això passi, però pot ajudar, de manera singular, a fer que tot això sigui molt més visible i que tothom aposti per anar en aquesta direcció.

Pel que fa a la negociació per a la renovació del contracte, al març ja se li va fer arribar a GSMA una oferta per renovar. La sensació és que l’acord era imminent i que la visita de la setmana passada de Hoffman va ser per validar el nou equip municipal i veure que no hi hauria problemes. És així?

És evident que un canvi d’interlocutors genera preguntes. Però la unitat d’acció en moments de canvi és un tema que GSMA va valorar. La setmana passada es va propiciar una trobada amb el conseller delegat de GSMA, l’alcaldessa i una persona del seu equip. Tot el que havia dit l’alcaldessa, tant el dia de la firma del contracte com en altres circumstàncies, es va plasmar de manera directa i personal. Si bé no hi havia dubtes per part de GSMA, en aquell moment encara menys. Crec que quan la gent es coneix i saps més detalls... I si algú podia tenir algun dubte, va quedar totalment aclarit.

Ada Colau ha qüestionat el repartiment dels beneficis del Mobile.

Aquesta manifestació és molt lícita. Quan generem tota aquesta activitat econòmica, la nostra intenció és que reverteixi en tota la ciutat de Barcelona. S’ha vist que tenim una asimetria a la nostra ciutat, i no tan sols a Barcelona. És molt vàlid preguntar-se: ¿com es podria fer arribar això als sectors més desfavorits?, ¿com podem fer que els beneficis que generen esdeveniments de primer ordre arribin a tothom? És una reflexió justa. Vam estar d’acord que l’eina per fer-ho era la mateixa Mobile World Capital, que té una finalitat en temes d’educació, salut, emprenedoria i innovació.

Però què canviarà?

Segurament posarem tots els esforços per veure com podem arribar a altres llocs de la ciutat on ara no arribàvem, assumint que l’impacte de la Mobile World Capital és molt social i ho pot ser encara més. Ens hem compromès a analitzar-ho.

Malgrat tot el que ha explicat, la sensació és que el Mobile World Congress funciona molt bé i la Mobile World Capital encara no queda gaire clar ni què és ni com ha d’evolucionar. No té aquesta sensació?

Ben al contrari. Quan parlem de la Mobile World Capital ens referim a coses que no necessàriament són visibles. Un congrés dura quatre dies i és molt visible, però, com que no s’omplen els hotels, la gent no sap que durant tot l’any s’estan fent coses per a la Mobile World Capital. Amb la Mobile World Capital es fan coses extraordinàries i inusuals, de canvi profund en la societat. Estem treballant l’educació en entorns digitals: el 25% dels nens de quart d’ESO han passat per una assignatura d’informàtica i emprenedoria digital per aprendre a muntar la seva pròpia empresa. O també amb la salut: la Generalitat de Catalunya ha aprovat, treballant amb la Mobile World Capital, l’mHealth.Cat. És un pla d’aplicació de tecnologies mòbils i digitals dins els serveis assistencials de salut. L’m-Health.Cat ha permès fer programes infantils a l’Hospital del Mar i està prescrivint com les tecnologies poden influir en un tractament dels pacients. També s’ha desenvolupat un estudi d’identitat digital per determinar quin protocol caldria seguir per assegurar que qui hi ha darrere d’un dispositiu mòbil interactuant és realment qui diu que és. Tot això no és visible.

stats