17/03/2013

Antonio Tajani : "La morositat de les administracions mata les pimes"

2 min
El comissari Antonio Tajani.

Antonio Tajani (Roma, 1953) és advocat de formació i periodista de carrera i va entrar en política de la mà de Berlusconi. És comissari europeu des del 2008, primer de Transports i després d'Empresa i Indústria. Assegura que ha viscut "el pitjor de la crisi". Recentment ha visitat Barcelona.

La dificultat d'accés al crèdit és el gran problema de moltes petites i mitjanes empreses espanyoles. Ho admet el Banc Central Europeu. Què fa Brussel·les per corregir-ho?

És un gran problema. Tenim moltes esperances en la directiva que hem aprovat contra la morositat de les administracions públiques, que avui dia està matant les pimes. El meu país, Itàlia, és un desastre i Espanya no és gaire millor. Al sud d'Itàlia les administracions paguen a dos anys. Això mata les pimes.

Les administracions potser estan massa preocupades pel dèficit?

Pot ser, però ara estem estudiant amb [el comissari d'Economia] Olli Rehn com es pot garantir el compliment de la nova directiva sense que els governs incrementin el dèficit. Volem que es faci una lectura més flexible del pacte d'estabilitat europeu perquè pagar a les pimes és el més important que podem fer per sortir de la crisi.

I què faran perquè les empreses puguin accedir al crèdit?

Estem treballant perquè els acords de Basilea III tinguin unes regles més favorables a les pimes. I també hem signat un acord amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) perquè faciliti l'accés de les pimes al seu finançament.

Com funcionarà? Un bar podrà demanar un crèdit al BEI?

No directament, sinó a través dels bancs nacionals, ja siguin entitats privades o, en el cas d'Espanya, l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). A més, els fons estructurals de la UE s'han de dirigir menys a infraestructures i més a pimes. Si Europa demana sacrificis però no treballa per al creixement, els ciutadans s'enfaden. És la raó dels resultats electorals a Itàlia. Els sacrificis sense creixement són inútils. A Europa volem que el 20% del PIB provingui de la indústria el 2020 [a Catalunya és el 18%, però l'any 2000 suposava el 27%]. Per això cal reindustrialitzar, i això és una política a favor del creixement.

stats