Efímers Tema del dia 29/01/2014

Catalunya podria acabar el 2013 amb més dèficit que el 2012

Al novembre ja fregava el 2% i superava el límit de tot l'any

i
àlex Font Manté
3 min

El ministeri d'Hisenda va publicar ahir unes dades sorprenents: la Generalitat de Catalunya va tancar el mes de novembre passat amb un dèficit de l'1,96%, un nivell que supera àmpliament l'objectiu de tot l'any, que és de l'1,58%. Tenint en compte que el mes de desembre acostuma a ser dolent pel que fa al dèficit (tret que es venguin empreses públiques a última hora, com va passar el 2012), no és forassenyat aventurar que el 2013 s'hagi tancat amb un desequilibri pressupostari superior al de l'any anterior, que va ser del 2,21%. Les dades de tancament d'any se sabran al març.

El conjunt de les administracions públiques espanyoles, excloent-ne els ajuntaments, tenien al novembre un dèficit del 5,4% del PIB, un nivell perillosament pròxim al 6,5% que Brussel·les va marcar com a límit per al conjunt de l'any. Un cop més, tenint en compte els tradicionals desequilibris que es registren en l'últim tram de l'exercici, sembla probable que Espanya tornarà a incomplir l'objectiu anual de dèficit malgrat que la Comissió Europea el va relaxar a la primavera per enèsima vegada.

El dèficit de totes les administracions superava els 55.8000 milions, dels quals un 71% corresponien a l'administració central, un 23% a les comunitats autònomes i un 6% a la Seguretat Social. L'esperança del govern espanyol és que els ajuntaments registrin superàvit al tancament de l'any i ajudin a reduir el dèficit de la resta de les administracions. Tot i així, el consens entre els experts indica que Espanya tancarà l'any amb un dèficit del 6,7%.

Sorpresa a la Generalitat

Les dades publicades ahir van sorprendre el departament d'Economia de la Generalitat, que creu que el ministeri d'Hisenda ha avançat al novembre algunes partides que tradicionalment s'havien computat al desembre. "La nostra previsió és que el dèficit s'equilibri una mica al desembre", va explicar una portaveu del departament.

Sigui com sigui, el mateix conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha confessat últimament que no complirà l'objectiu que va establir l'Estat per a Catalunya. La Generalitat va batallar perquè el govern espanyol li concedís per a aquest any almenys un dèficit del 2%, però l'Estat finalment va decidir que fos de l'1,58% en comptes del 0,7% establert inicialment.

La Generalitat va començar l'any amb un pressupost prorrogat que imposava severes retallades que, inevitablement, van arribar: entre gener i maig havia retallat 1.600 milions d'euros, la mateixa xifra que en tot l'any anterior. Però a partir de l'estiu, quan l'Estat va aprovar definitivament l'objectiu de dèficit, la Generalitat va afluixar les polítiques d'austeritat. Fins al novembre, les retallades de despesa ja havien baixat fins als 1.256 milions d'euros. En la banda dels ingressos, la notícia positiva per a Mas-Colell és que la recaptació dels impostos que gestiona la Generalitat havia augmentat en 250 milions d'euros fins a superar els 1.900 milions.

Ingressos que no es repeteixen

Un dels problemes amb què ha topat la Generalitat és que el 2012 va tenir uns ingressos extraordinaris que el 2013 no s'han repetit. Gràcies a la privatització de dues grans empreses públiques (Aigües Ter Llobregat i Tabasa-Cadí) es van captar més de 1.400 milions, però ja no sembla que quedi res per privatitzar que pugui aportar aquesta quantitat d'ingressos.

Tot i així, la Generalitat insisteix que aquest 2014 no retallarà ni un euro més en despesa i que tot l'esforç per reduir el dèficit es farà a través de l'augment d'ingressos. Això serà difícil tenint en compte que es tancarà el 2013 amb un dèficit que fregarà el 2% i que el 2014 l'haurà de rebaixar fins a l'1%. Tot i així, el Govern assegura que aquest any recaptarà 2.300 milions d'euros a través de vendes de patrimoni i privatitzacions. És un objectiu, com a mínim, agosarat.

stats