07/07/2013

El Cercle d'Economia es fixa en l'acadèmic Antón Costas per rellevar Josep Piqué

3 min

Barcelona"Un mandat de transició". Així interpreten des de dins del Cercle d'Economia el període que s'iniciarà després de l'estiu i per al qual Antón Costas, catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona, té tots els números de ser nomenat president. Costas seria el primer acadèmic, en el sentit estricte del terme, que lidera el Cercle.

Aquesta organització -que en els últims anys ha gaudit d'una creixent influència en el debat polític i econòmic- defuig qualificar-se d'"empresarial", però el cert és que sempre han estat empresaris els que l'han presidit, malgrat que a la seva junta hi ha una àmplia representació acadèmica. Un mandat d'Antón Costas "serviria per deixar clar que [el Cercle] no és un lobi empresarial convencional", expliquen fonts de la junta actual. "I és per aquest motiu que la seva candidatura es veu bé", afirmen les mateixes fonts, abans de deixar clar que la decisió "encara no està tancada".

Des de dins del Cercle es veu un mandat d'Antón Costas com una bona solució per guanyar temps i suavitzar el relleu generacional entre els empresaris de més de 50 anys i els que encara no superen aquesta edat. Es creu que empresaris com Marc Puig (president de la perfumeria Puig) o Pau Guardans (fundador d'Único Hotels) estan cridats a liderar l'organització algun dia, però que encara no ha arribat l'hora.

Costas, nascut el 1949 a Matamá, un poble de Vigo, és enginyer industrial i economista de formació, però manté una relació estreta amb el món empresarial perquè presideix el consell assessor d'Endesa a Catalunya i és conseller de diverses empreses. A més, és exprofessor de Josep Piqué i, actualment, són amics personals. Té a favor seu una llarga trajectòria dins la junta del Cercle, en la qual va ingressar el 1984 com a secretari tècnic. Des de llavors, ha ocupat diversos càrrecs per acabar com a vicepresident des del 2002 fins avui. Preguntat per aquest diari, Costas va preferir no fer comentaris "per motius de delicadesa".

Sistema d'elecció polèmic

Al Cercle d'Economia els mandats duren tres anys i, en principi, no està permès repetir (tot i que hi ha excepcions com la de Josep Piqué, que en ser nomenat ministre no va completar el seu primer mandat). Tradicionalment, el president del Cercle surt elegit d'entre els vicepresidents. Actualment hi ha tres vicepresidents: Josep Oliu (Banc Sabadell), que no vol optar a la presidència perquè prefereix centrar-se en el procés de concentració del sector bancari; Artur Carulla (Agrolimen), que també prefereix no optar al màxim càrrec, i Antón Costas. El fet que els dos empresaris vicepresidents no desitgin aspirar al càrrec és el que dóna tots els números a Costas per acabar sent nomenat.

La tria del successor es fa de manera acordada i sense procés electoral, cosa que critiquen els socis més joves del Cercle d'Economia. "L'elecció s'hauria de fer de manera més transparent o democràtica", lamenta un d'ells. "Altres institucions ja han fet aquest canvi... Al Círculo Ecuestre es van fer eleccions, a tot arreu està passant".

Fa tres anys, Josep Piqué es va beneficiar d'aquest sistema d'elecció i va saber moure's per recaptar més suports que el seu contrincant, el president d'Agbar, Àngel Simon. Es va especular que Simon tenia intenció de tornar a intentar-ho, però es descarta que sigui en aquesta ocasió, ja que "ni tan sols va a les reunions de la junta malgrat que en forma part", segons expliquen diverses fonts. De fet, el president d'Agbar tampoc es va deixar veure en l'última trobada anual del Cercle d'Economia a Sitges, cosa que demostra que no té intenció d'intentar-ho, de moment, segons afirma una persona del seu entorn. La sensació és que Simon va quedar descontent després que, fa tres anys, a la junta se "l'empenyés" a presentar-se per acabar escollint Josep Piqué.

De totes maneres, és previsible que la figura de Simon reaparegui algun dia com a candidat a president. "Hi ha gent que li ha fet arribar que comenci a treballar ara per ser president d'aquí tres anys", comenta la mateixa font.

Fins ara, la persona de perfil més acadèmic que ha presidit el Cercle havia estat Vicenç Oller, economista i vinculat al Centre d'Estudis i Assessorament Metal·lúrgic (CEAM). Però no era un catedràtic d'universitat com Costas. "Es fa difícil visualitzar-hi algú del món acadèmic, tot i que [escollir Costas] seria el més lògic", comenta un altre membre del Cercle. "Té una predisposició positiva i qualitats necessàries, tot i que no és el perfil ideal", afirma aquesta persona, que preferiria que el president fos algú "que provingués de l'economia real".

stats