RELLEU INSTITUCIONAL
Misc 05/09/2013

La junta del Cercle proposa Antón Costas com a nou president

L'entitat avança les eleccions i el relleu de Josep Piqué s'estrenarà abans de final d'any

i
àlex Font Manté
2 min

Barcelona.Josep Piqué deixarà de ser el president del Cercle d'Economia abans de complir el seu tercer aniversari al càrrec. La junta de l'entitat va acordar ahir convocar eleccions anticipades i tot apunta que el nou president serà Antón Costas, com va avançar l'ARA el 7 de juliol passat.

Ahir Josep Piqué va plantejar a la junta del Cercle que donés suport a la candidatura de Costas, que efectivament va rebre aquest aval de manera "molt unànime", segons van explicar fonts de l'entitat. Costas seria el primer acadèmic que lidera la institució, tradicionalment governada per empresaris.

A partir d'ara, el relleu a la presidència tindrà dues dates claus: la primera és dilluns vinent, 9 de setembre, quan els expresidents del Cercle dinaran plegats per donar el seu vistiplau a la candidatura de Costas. La segona data és el 18 de setembre, quan la junta fixarà una data per celebrar una assemblea -que serà cap a finals de novembre- en la qual els 1.400 membres tindran dret a escollir el nou líder. D'aquesta manera, Antón Costas començaria el 2014 ja com a president.

Fonts del Cercle van explicar que l'aprovació dels expresidents no és imprescindible per ser escollit, però tradicionalment això és el que ha passat. Alguns socis de l'organisme -sovint, els més joves- han criticat diverses vegades el procés d'elecció perquè el consideren poc democràtic. Però des de dins de l'organisme afirmen que "qualsevol soci que presenti cinquanta avals té dret de presentar-se" i, per tant, no creuen que es pugui criticar l'elecció per aquest motiu.

Suport dels vicepresidents

La tradició -molt important en el funcionament intern del Cercle- estableix que el president sempre surti d'entre els vicepresidents que hi ha en el mandat anterior. Actualment hi ha tres vicepresidents: Josep Oliu (Sabadell), Artur Carulla (Agrolimen) i Antón Costas.

Oliu va optar per no postular-se perquè preferia centrar-se en el procés de concentració del sector bancari, Carulla va preferir esperar a resoldre un conflicte que manté amb Hisenda i, per tant, només Costas estava disponible . A la junta d'ahir, tant Oliu com Carulla van donar suport a Antón Costas com a nou president. Si, per algun motiu, aquest catedràtic d'economia no arribés al càrrec la sorpresa seria majúscula.

Si es confirma el seu nomenament, l'aterratge de Costas es produirà en un moment de gran importància, per la situació política i econòmica que viu Catalunya. El Cercle d'Economia ha tingut un pes creixent en el debat públic a mesura que la tensió ha anat augmentant en els últims anys. La presidència, però, ha estat en mans de persones d'ideologia diversa des del punt de vista nacional.

Les últimes tres persones a ocupar el càrrec han estat José Manuel Lara (president de Planeta i un dels pocs empresaris que s'han posicionat obertament en contra de la independència), Salvador Alemany (president d'Abertis i també del Carec, el consell assessor del president Mas en economia) i Josep Piqué (exministre i exlíder del PP a Catalunya). Antón Costas s'ha caracteritzat per les seves postures pròximes a la socialdemocràcia i per ser crític amb el catalanisme.

El futur de Piqué

Una de les incògnites que queden obertes ara és què passarà amb Josep Piqué, que en poc temps haurà deixat la presidència de Vueling i la del Cercle. En un comunicat enviat a l'agost, Vueling va dir que Piqué seguirà vinculat a la companyia, però no va aclarir amb quin rol.

stats