04/10/2015

Cisma a la Cambra per la gestió de Valls

3 min
D’un cantó a l’altre: Miquel Valls, al centre, va passar de donar suport implícit a Artur Mas a donar-lo al govern central.

Cap D’economiaA Miquel Valls li creixen els problemes. Les eleccions del 27-S han quedat enrere, però la desavinença generada pels recents posicionaments polítics del president de la Cambra de Comerç no han desaparegut, ben al contrari. Demà, vuit dies després de les eleccions, la Cambra celebrarà un ple extraordinari que girarà únicament al voltant de la gestió de Miquel Valls, tant per la seva manera de dirigir l’organisme com per les seves intervencions preelectorals, que, segons alguns membres del ple, s’han saltat els pactes interns.

L’origen de la trobada extraordinària de demà cal buscar-lo abans de l’estiu. En l’últim ple ordinari, un dels membres va plantejar un seguit de durs retrets a Miquel Valls, de qui va criticar el seu estil presidencialista i la seva gestió. Aquest membre del ple era Ramon Masià, un advocat que fins fa poc temps era “carn i ungla” amb Valls, segons expliquen fonts de la Cambra. En algunes àrees, com per exemple en els complicats processos electorals de la institució, Masià era l’“ alter ego ” del president, diuen alguns membres. Però això es va acabar. Per algun motiu, Valls va decidir prescindir de Masià. “Es van enfadar com dues criatures”, explica una persona coneixedora del conflicte.

Aleshores, Masià va decidir enfrontar-se a Valls (o, en paraules d’una altra persona, fer-li “un pseudo cop d’estat”) aprofitant que el president “s’ha guanyat bastantes enemistats últimament”. “Va semblar que Masià volia promoure un recanvi a la presidència”, expliquen. Amb tot, tampoc és gaire clar que compti amb gaires suports entre la resta d’integrants del plenari, ja que algunes veus apunten que Masià només ha aixecat la veu “quan ha deixat de ser part del sistema”.

En l’últim ple de la Cambra, l’advocat va llançar una llarga diatriba contra Miquel Valls. “En Masià té molta informació sobre com es treballa a la Cambra”, expliquen des de la institució. Això va forçar Valls a convocar el ple extraordinari, que és el que se celebrarà demà, per donar resposta a les crítiques plantejades.

Però la trobada de demà té un segon punt a l’ordre del dia: les intervencions polítiques de Miquel Valls. Tal com va explicar aquest diari poc abans de la campanya electoral, els últims posicionaments del president de la Cambra en aquest àmbit han fet empipar molt nombrosos empresaris, incloent-hi alguns dels presents al plenari, i fins i tot alguns integrants del comitè executiu, el màxim òrgan de govern de la institució. Després de flirtejar amb el sobiranisme en diverses ocasions, aquest estiu Miquel Valls va fer un gir de 180 graus i va passar a qüestionar-lo alertant de les conseqüències econòmiques que podria provocar la independència. Poc abans, Valls havia fitxat com a vicepresident per la Cambra d’Espanya, el nou organisme cameral promogut pel govern del PP.

Diversos membres de la Cambra de Barcelona lamenten que Valls “ha ignorat els acords que es van aprovar per unanimitat al ple”. Un d’aquests acords va ser el de subscriure el Manifest del Far, en el qual les Cambres de Comerç catalanes i les patronals (excepte Foment del Treball) van donar suport al dret a decidir. Això va ser el 2014, quan Valls presentava estudis justificant la viabilitat econòmica de la Catalunya independent.

Tot i que la Cambra barcelonina va signar el document, Miquel Valls no va voler estampar-hi la firma i va fer que fos el seu director gerent, Xavier Carbonell, qui ho fes. A més, segons expliquen les fonts consultades, Valls va fer ajornar la data prevista per a la presentació del manifest. I quan es va trobar una segona data, finalment va optar per no presentar-s’hi. “Això va caure fatal”, explica una persona coneixedora de la situació. Consultat per aquest diari, Miquel Valls ha declinat fer declaracions.

El Manifest del Far es va tornar a presentar a principis de setembre, principalment com a resposta a les últimes declaracions de Miquel Valls. “Som gent d’ordre, però estem contra el discurs de la por: les urnes no ens han de preocupar”, va dir un dels organitzadors. Com va passar en la primera presentació del Manifest, Valls va dir al seu comitè executiu que assistiria a l’acte. Però “no només no ho va fer sinó que va prohibir a Xavier Carbonell que hi anés”, diu una font. “Va intentar rebentar l’acte dient que era electoralista”.

Alguns dels 14 membres de l’executiva de la Cambra “es van emprenyar”. Alguns fins i tot van plantejar-se plegar, però després s’ho van repensar. I ara prefereixen plantar cara en considerar que Valls s’ha saltat els acords que s’han votat democràticament al si de l’organisme.

Amb tot, no sembla que aquests descontents tinguin prou força per qüestionar la presidència de Valls. “És difícil que hi hagi un relleu: el control de la Cambra està molt ben travat per diverses institucions empresarials, com Foment i Fira de Barcelona”, explica una font. Tot i això, segons una persona força neutral en aquest conflicte, el ple de demà “serà important”. Sigui pels posicionaments polítics o per la gestió interna, a Valls li creixen els problemes.

stats