Publicitat
Publicitat

ALIMENTACIÓ

Coca-Cola reparteix dividends després de fer l’ERO

L’embotellador únic espanyol guanya 177 milions d’euros el 2014, però les vendes baixen un 0,2%

Coca-Cola Iberian Partners, la companyia nascuda de la fusió entre les diverses empreses espanyoles que embotellen el famós refresc, va aconseguir registrar un benefici net de 177 milions d’euros l’any passat, una xifra obtinguda, en part, per l’estalvi de costos derivat del polèmic expedient de regulació d’ocupació (ERO) que posteriorment va ser revocat pel Tribunal Suprem.

La companyia va informar ahir que ha decidit repartir un dividend de 10 cèntims per acció, cosa que beneficiarà especialment la catalana Cobega, que és el principal soci d’Iberian Partners, amb un 42% del capital. El pagament del dividend tindrà un cost de 150 milions d’euros, dels quals 60 provindran directament del benefici obtingut l’any passat, mentre que la resta dels diners (90 milions) s’obtindrà dels fons propis de la companyia. La junta d’accionistes va donar el vistiplau als comptes de l’any passat en una trobada a Madrid.

És difícil conèixer l’estat real d’Iberian Partners llegint els seus comptes, ja que la seva curta vida impedeix comparar les dades del 2014 amb les de l’exercici anterior. Segons els resultats presentats ahir, la companyia embotelladora va facturar 3.010 milions d’euros el 2014, un 64% més que el 2013. El problema és que el 2013 va ser l’any en què va néixer Iberian Partners i els resultats d’aquell exercici només inclouen set dels 12 mesos de l’any. Segons un comunicat fet públic per Iberian Partners, en el qual es fa una comparació anualitzada de les vendes dels dos exercicis, els ingressos van caure un 0,2% entre el 2013 i el 2014.

Aquest estancament de les vendes pot explicar les recents campanyes de màrqueting de l’empresa, que inclouen la renovació de tota la imatge de les llaunes i ampolles de Coca-Cola. Aquests canvis han arribat just després que es culminés l’ERO i que posteriorment el Suprem decidís invalidar-lo.

Daurella defensa l’ERO

“El procés d’integració era un pas ineludible i necessari que ha marcat el punt de partida per a la construcció d’una companyia dimensionada, amb capacitat d’afrontar els reptes que planteja el futur i establir les bases del creixement i l’expansió”, va assegurar ahir en un comunicat Sol Daurella, presidenta d’Iberian Partners i de Cobega.

La companyia sempre ha defensat que aquell polèmic ERO era necessari per poder fer front a la caiguda del consum que s’ha viscut a Espanya en els últims anys. A més, també assegura que la reducció de costos obtinguda hauria de permetre que la companyia competís internacionalment.

De fet, segons va explicar la companyia, la retallada aplicada a l’empresa -i que va implicar l’acomiadament de prop de 1.200 treballadors i el tancament de quatre fàbriques, cap d’elles catalana- generarà un estalvi de costos de 220 milions d’euros. Segons Iberian Partners, els resultats de l’any passat demostren, precisament, que la decisió de presentar l’ERO va ser encertada.

Entre els anys 2013 i 2014 l’aplicació del pla de reestructuració ha tingut uns costos de 208 milions d’euros per a Iberian Partners. Sigui com sigui, la suspensió aplicada pel Tribunal Suprem obliga la companyia a incorporar tots els treballadors que ho desitgin, cosa que podria fer variar aquest import.

2018 anàlisi