LA SORTIDA DE LA CRISI
Misc 17/09/2013

Espanya tornarà a saltar-se el dèficit tot i la pròrroga concedida, segons els experts

Les principals cases d'anàlisi diuen que tancarà aquest any en el 6,7%, només quatre dècimes menys

i
àlex Font Manté
2 min
NOU INCOMPLIMENT Tot i les retallades i les polítiques d'austeritat aplicades per l'executiu presidit per Mariano Rajoy, aquest any l'Estat tancarà amb un dèficit del 6,7%, dues dècimes per sobre del límit fixat per Brussel·les i només quatre dècimes per sota  del registre de l'any passat. A la imatge el Banc d'Espanya.

Barcelona.Totes les polítiques d'austeritat d'aquest any només hauran servit per reduir el dèficit en quatre dècimes. Malgrat les retallades i les pujades d'impostos que estan aplicant totes les administracions, els experts pronostiquen que Espanya acabarà l'any amb un dèficit del 6,7%, només quatre dècimes per sota del 7,1% amb què es va tancar el 2012 i dues dècimes per sobre de l'objectiu establert per la Comissió Europea per al 2013. El pronòstic sorgeix de la mitjana entre les 18 principals cases d'anàlisi que avaluen l'economia espanyola, i que recull cada dos mesos Funcas, la fundació de les caixes d'estalvis. Això s'afegeix a les estimacions del Banc Central Europeu, que la setmana passada també va expressar els seus dubtes sobre la possibilitat que Espanya compleixi amb el dèficit.

La primavera passada, Brussel·les va decidir donar una pròrroga a Espanya per reduir el dèficit i va ampliar el seu objectiu per a aquest any del 4,5% al 6,5%. La Comissió Europea va justificar la pròrroga dels límits de dèficit a Espanya i altres països per l'empitjorament de la situació econòmica, que dificultava el compliment dels objectius. Segons el govern espanyol, aquest tercer trimestre de l'any l'economia ja sortirà de la recessió, que és la més llarga des de la Transició. Però, si es compleixen les estimacions dels experts, no servirà per reduir el forat dels comptes públics. L'executiu diu que enguany acabarà en el 6,3%.

Aquestes dades de dèficit no inclouen les ajudes a la banca, que l'any passat van agreujar el forat en uns 3,5 punts percentuals (el dèficit del 2012 va ser del 7,1% sense ajudes i del 10,6% amb ajudes). Però les ajudes a la banca seguiran creixent, ja que està previst que aviat s'usin més diners públics per vendre Novagalicia i CatalunyaCaixa, i per tant l'aportació del sector financer al dèficit encara augmentarà. Ahir, per cert, l'FMI va començar una nova visita a Espanya per supervisar el programa de rescat de la troica a la banca. Dilluns vinent, el BCE i la CE s'afegiran a l'expedició.

Els analistes que apareixen al panel de Funcas estimen, en canvi, que l'any vinent hi haurà una reducció del dèficit més pronunciada, ja que calculen que la xifra baixarà fins al 5,9%, possiblement per l'aplicació de diverses reformes -com la fiscal o la de pensions- que permetran reduir despesa i augmentar ingressos. En tot cas, la xifra encara serà superior a l'objectiu del 5,8% marcat per Brussel·les per a aquell any.

D'altra banda, els experts van millorar lleugerament les previsions per a l'economia espanyola aquest any (ara calculen que el PIB caurà un 1,3% el 2013, dues dècimes menys del que havien dit al juliol), però, en canvi, mantenen sense canvis la previsió per al 2014, quan creuen que l'economia creixerà un moderat 0,7%. En línia amb el que està passant en els últims anys, el creixement vindrà sobretot de l'augment de les exportacions, ja que el consum públic i privat seguirà caient, segons els analistes.

stats