LA RESPOSTA A LA SENTÈNCIA

Foment carrega contra Torra i veu riscos per a l’economia

CCOO veu “injusta” la sentència i demana llibertat per als presos

Els posicionaments dels agents econòmics van rebrotar ahir després dels aldarulls que es van viure a Barcelona dimarts a la nit. El més contundent va ser el de Foment del Treball. La principal patronal catalana no preveia fer cap comunicat aquesta setmana després del que va publicar la passada, en el qual havia avançat que respectaria la sentència i que esperava que la decisió dels jutges servís per obrir “una nova etapa per recuperar l’estabilitat”. Ahir, però, en vista dels esdeveniments, Foment va decidir tornar a fer un comunicat en el qual va recriminar a la Generalitat que “encoratgi les mobilitzacions, les protestes ciutadanes i l’ocupació d’infraestructures estratègiques”. A més, l’organització que presideix Josep Sánchez Llibre va reclamar als Mossos “i a la resta de forces de seguretat de l’Estat” que preservin “l’ordre a les nostres ciutats”, ja que considera que hi pot haver “conseqüències greus en la convivència i cohesió social” i també riscos “per a l’activitat econòmica i per a la projecció internacional de Barcelona”.

Ahir també es va conèixer el primer posicionament oficial del sindicat Comissions Obreres des que es va conèixer la sentència. L’organització que lidera Javier Pacheco va criticar en un comunicat la decisió dels jutges per “injusta”. “La sedició s’interpreta de manera tan àmplia que criminalitza formes de protesta i manifestació sense que s’hi hagi produït violència, ni organitzada ni suficient, com recull la mateixa sentència”, diu el text.

CCOO sosté que només es podrà avançar “si es construeix una majoria social i política a favor d’una solució pactada” i exigeix als partits i institucions catalans i espanyols que comencin “urgentment” un procés de negociació. Per al sindicat, cal que els presos “puguin recuperar la llibertat amb les fórmules legals que generin més consens” de manera que la seva sortida formi part “de la solució d’un conflicte polític i territorial que fa massa anys que dura”.

El sindicat va criticar també “tot tipus de violència” en les protestes perquè considera que “alimenta la confrontació i no ajuda a resoldre el conflicte”. L’altre gran sindicat, UGT, va fer ahir també un posicionament sobre els aldarulls de dimarts: “Entenem que la violència genera més violència, i per això demanem que les mobilitzacions siguin sempre pacífiques”, va dir.

Més reaccions

Aquestes no van ser les úniques reaccions que es van conèixer ahir. L’organització Barcelona Oberta -que agrupa eixos comercials com els Amics de la Rambla i centres com L’Illa Diagonal o Glòries- va explicar que “el sector turístico-comercial ha tornat a patir les conseqüències de les mobilitzacions, aturades de trànsit i accions vandàliques”, fet que “ha causat una descens important de l’activitat comercial i turística”. El seu president, Gabriel Jené, va demanar als governs “diàleg i mediació política” per evitar que es tornin a produir incidents, segons va declarar a l’agència Efe. PimeComerç va rebutjar els “actes vandàlics” contra botigues i comerços.

El Col·legi d’Economistes, que avui havia de celebrar el seu sopar anual, va decidir ahir ajornar-lo uns dies.