29/05/2013

El Govern "facilitarà" l'activitat econòmica en deu àrees concretes

2 min

Barcelona.La Generalitat considera que les lleis d'urbanisme són massa complexes i que, a més, estan "obsoletes", cosa que en la seva opinió suposa un fre per al creixement econòmic per a determinades zones de Catalunya. És per això que el departament de Territori i Sostenibilitat ha elaborat una llista de deu àrees que vol potenciar a través d'una simplificació legislativa que hauria d'entrar en vigor abans del 2014. "Volem fer urbanisme exprés, identificar quins sectors poden impulsar l'economia i ajudar-los", va explicar ahir el conseller Santi Vila. El departament vol que el mateix 2014 ja es pugui començar a comercialitzar sòl d'aquestes àrees.

Entre la llista destaquen sectors diferents, com el logístic (al Penedès, al Vallès o a l'Empordà), el turístic (a la costa de Tarragona, on s'ha d'establir el projecte Barcelona World, o a l'aeroport de Girona), la recerca (amb el Parc de l'Alba de Cerdanyola i el Parc d'Innovació del Cuir a Igualada) i la indústria (des del Clúster de l'Automòbil que s'ha creat al voltant del Circuit de Catalunya). La llista de deu zones no és definitiva i es podria ampliar en el futur. De fet, el corredor mediterrani com a tal no hi apareix avui, tot i que alguns dels elements que el poden integrar (com el centre logístic del Penedès) sí que apareixen en aquest primer esborrany. El departament ha creat una unitat específica dirigida per Urbanisme perquè s'encarregui de tutelar aquests projectes.

Santi Vila va assegurar que la llei de política territorial -aprovada el 1983- i el Pla Territorial General -del 1995- necessiten una "modernització". L'equip del conseller és crític amb els set plans territorials -un per cada vegueria- que va aprovar el tripartit, principalment perquè són "massa rígids" i perquè es van fer basant-se en escenaris que ja no serveixen (per exemple, preveien un creixement anual del PIB del 2,4% fins al 2026).

Coordinació amb el territori

Aquesta flexibilització legislativa té l'objectiu d'agilitzar els tràmits urbanístics, però tot es farà "en total coordinació amb el territori, no s'imposarà res als municipis", va assegurar Agustí Serra, el director general d'Urbanisme. Serra, però, va insistir en la necessitat de "simplificar la legislació creada en els últims anys, que és extremament complexa".

D'altra banda, el conseller Vila també va avançar que crearà un comitè d'experts "per reflexionar i contrastar temes de tota mena". El comitè, que estarà presidit per ell mateix, comptarà amb representants dels municipis, dels diferents col·legis professionals catalans relacionats amb el sector i amb "representants del món acadèmic, professional i econòmic".

stats