ENERGIA
Misc 28/12/2013

L'Estat intervé el preu de la llum, que pujarà un 2,3%

El govern decideix implantar unilateralment la nova tarifa i canviarà el sistema de càlcul abans del març

i
àlex Font Manté
4 min

BarcelonaEl govern espanyol va consumar ahir la intervenció de la part liberalitzada del mercat elèctric, és a dir, aquella en què teòricament només participen les empreses privades. Mariano Rajoy, president del govern i d'un partit que sempre ha presumit de liberal, ha decidit fer-ho per impedir que la tarifa pugés un inèdit 11% a partir del gener. Fins ara hi havia una part controlada directament pel govern i una altra que es fixava lliurement en el mercat. Això, de moment, ha quedat en suspens, ja que el govern també ha decidit intervenir la part liberalitzada.

La pujada de l'11% en el rebut de la llum hauria estat l'augment més gran com a mínim des de l'inici de la crisi i hauria suposat un cop important per a les butxaques dels ciutadans. Ja fa quatre trimestres consecutius que els sous baixen, per als que tenen la sort de treballar, segons recullen les dades oficials. Des que es recopila aquesta estadística, mai s'havia registrat un descens dels salaris que hagués durat tant de temps. A més, ahir mateix el govern va confirmar la congelació del salari mínim per al 2014, que quedarà en 645 euros.

Per evitar l'augment de l'11% en la llum, el govern central va decidir ahir el nou preu de la llum a cop de decret. La factura s'apujarà finalment un 2,3%, segons va confirmar Mariano Rajoy ahir en roda de premsa. Aquesta decisió només serveix per al primer trimestre del 2014. A partir del segon trimestre, el govern crearà un nou mecanisme de subhastes que anirà "en la línia del que proposa" el regulador, segons va dir Rajoy. Aquest regulador, precisament, s'ha queixat en els últims dies que ja feia quatre anys que recomanava als diferents governs una modificació en la manera com es calculava el preu de la llum. Tots els executius van optar per ignorar aquests consells tant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) com de la seva antecessora, la Comissió Nacional d'Energia (CNE). Però la pujada de l'11% ha precipitat les coses i ara es farà una reforma exprés.

La independència de la CNMC

Algunes empreses del sector energètic consideren que el govern de Rajoy s'ha aprofitat del seu poder per forçar la CNMC a suspendre l'última subhasta del preu de la llum, cosa que perjudicaria la imatge i la credibilitat d'un organisme que tot just ha nascut aquest 2013 com una gran fusió entre tots els organismes reguladors. Però Rajoy ho va negar: "La CNMC és un organisme regulador totalment independent". Casualment o no, el criteri del govern i el de la CNMC han coincidit plenament en els últims dies.

La Comissió havia recomanat abans-d'ahir utilitzar dos mètodes diferents per calcular l'augment del preu de la llum. El primer agafava com a referència el preu de l'energia dels últims tres mesos i hauria suposat un augment de prop del 4%. El segon mètode incloïa en el càlcul els últims sis mesos i suposava un increment inferior que vorejava el 2%. Finalment, Rajoy ha optat per aquest últim sistema i el preu de la llum creixerà en concret un 2,3%.

"No podem tenir la tercera electricitat més cara d'Europa", va protestar ahir Rajoy. "És dolent per a la competitivitat i per a la creació d'ocupació al nostre país. És un dels costos més importants per a les empreses. I podem produir el doble d'energia elèctrica de la que consumim. Això no té explicació".

Efectivament, segons dades de l'oficina d'estadística europea, l'Eurostat, Espanya és el tercer país amb la llum més cara de tot el continent. D'entre els cinc països que encapçalen el rànquing, quatre són illes: Xipre, Irlanda, el Regne Unit i Malta. L'altre és Espanya.

Dit d'una altra manera: el Regne Unit i Malta, tot i ser illes -i, per tant, tenir més dificultats d'abastiment-, tenen preus més barats que Espanya. A l'Estat la tarifa elèctrica és de 0,172 kilowatts hora, cosa que suposa un 27% més que la mitjana europea, on és de 0,1373 kilowatts hora.

Un preu "polític i artificial"

Segons les companyies d'energia, la pujada del 2,3% en el rebut de la llum és una decisió "política i artificial" a més de "precipitada i improvisada", segons va protestar en un comunicat la patronal del sector, Unesa. A més, aquesta entitat assegura que la manera com s'ha fixat el preu va en contra de les normatives europees i que s'ha decidit sense establir "cap diàleg amb les empreses del sector". Un cop més, Unesa va demanar que el govern doni a conèixer els resultats de l'informe de l'última subhasta, el document que va servir a l'executiu per suspendre-la.

Però no tothom ho veu igual. El govern espanyol va defensar durant dies la tesi que les companyies elèctriques havien "manipulat" l'última subhasta fins a provocar la pujada de l'11%. Posteriorment, l'executiu ha matisat aquesta postura. "Vam veure indicis de la manipulació en la subhasta, no hem dit per part de qui", va dir dilluns el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

Sigui com sigui, ahir Iniciativa per Catalunya va presentar una denúncia contra les companyies elèctriques davant la Fiscalia perquè considera que han maquinat per alterar el preu de la llum i el de les subhastes i els concursos públics.

stats