16/04/2013

L'or insinua la fi de la bombolla i cau al preu més baix en dos anys

3 min

Barcelona.L'idil·li dels inversors amb l'or comença a trontollar. Considerat un valor refugi en temps d'incertesa, aquest metall preciós acumulava 12 anys d'ascensos, la ratxa més llarga en nou dècades. A més, aquesta tendència s'havia reforçat des que la crisi financera va esclatar el 2008, cosa que es va traduir en l'obertura sobtada de centenars d'establiments de compra d'or a tot l'Estat.

Ara, en canvi, les sensacions són molt diferents: només en la jornada d'ahir l'or va caure un 6%. Sumat al descens de divendres, la patacada és del 9% en només dos dies, la caiguda més pronunciada dels últims 30 anys, exactament des de l'1 de març del 1983. Ahir va tancar a 1.384 dòlars l'unça, que és la unitat de mesura que s'utilitza per a aquest metall (cada unça equival a 28,3 grams). El preu marcat ahir és el més baix en dos anys.

El canvi de tendència no ha estat d'un dia per l'altre sinó que s'anava arrossegant des dels màxims que es van registrar a principis d'octubre, quan l'unça fregava els 1.800 euros.

Hi ha diversos motius que expliquen el descens pronunciat dels últims dies. El detonant segurament va ser un informe de Goldman Sachs, l'influent banc d'inversió nord-americà que va començar a recomanar als inversors que es venguin l'or, seguit de l'anunci que Xipre es vendria part de les seves reserves d'aquest metall perquè necessita els diners. Xipre només es vol vendre una quantitat d'or valorada en uns 400 milions d'euros, però això va fer créixer els rumors que algun gran país de l'euro -amb reserves més poderoses- podria acabar fent el mateix.

Desacceleració xinesa

Ahir la caiguda es va accelerar quan es va saber que, inesperadament, el creixement de la Xina va perdre vigor en el primer trimestre de l'any. En concret, la segona economia mundial va créixer un 7,7%, dues dècimes menys que en el trimestre anterior i tres dècimes per sota del previst pels experts.

"La Xina és responsable del 40% de la demanda de metalls", va explicar ahir Nic Brown, responsable de matèries primeres del banc d'inversió francès Natixis, en declaracions a l'agència Reuters. "Les dades de creixement de la Xina són crucials per a les matèries primeres i les xifres que han sortit són clarament pitjors del que s'esperava", va afegir.

"És molt difícil preveure què pot passar amb l'or en el curt termini perquè quan hi ha aquests descensos tan pronunciats als inversors els pot entrar el pànic", va explicar David Wilson, responsable de metalls de Citigroup, en una entrevista a Bloomberg. De totes maneres, Wilson es va aventurar a calcular que "el preu de l'unça d'or no hauria de baixar dels 1.370 dòlars", tot i que poca estona després de pronunciar aquestes paraules el preu va estar a punt de baixar d'aquesta cota.

L'evolució positiva de la borsa dels Estats Units també podria explicar, en part, que cada vegada menys inversors optin per comprar or. El selectiu de Nova York, el Dow Jones, ja està per sobre del nivell que tenia el 2008. De fet, la setmana passada va marcar un nou màxim històric, per sobre dels 14.673 punts, a diferència de la borsa espanyola, on l'Íbex-35 està a la meitat que abans de la crisi. "Els inversors estan menys defensius", va assegurar la setmana passada Francesco Garzarelli, coresponsable de recerca macroeconòmica de Goldman Sachs. Segons aquest analista, el fet que l'economia mundial més o menys vagi recuperant-se -malgrat els temors que encara hi ha sobre l'euro- i que la inflació no sigui un perill a hores d'ara està restant atractiu a l'or com a inversió.

stats