AUSTERITAT
Misc 27/07/2013

Mas es compromet a no fer més retallades el 2014

"Les millores que aconseguim en el dèficit han de venir pels ingressos", diu el president

i
àlex Font Manté
3 min
El discurs de la Generalitat sobre les retallades està virant i ara ja assegura obertament que només es podrà seguir reduint el dèficit si augmenten els ingressos.

Barcelona.La Generalitat va confirmar ahir el gir estratègic que es prepara per al 2014. Després de ser una administració pionera en la implantació de les retallades que s'han acabat escampant a tot l'Estat i a gairebé tot Europa, el Govern ha dit prou. "Ja és molt difícil seguir reduint la despesa. En alguns casos és perjudicial", va explicar ahir el president Artur Mas abans de proclamar que, a partir d'ara, "les millores que aconseguim del dèficit públic han de venir pels ingressos".

Així Mas va corroborar el que va avançar fa nou dies Andreu Mas-Colell. Durant un ple del Parlament, el conseller d'Economia va expressar-se amb uns termes molt similars als que va usar Mas ahir. "El 2014 -va dir llavors Mas-Colell- no podem preveure un pressupost amb un nivell de despesa inferior a la despesa realment efectuada el 2013, perquè hem arribat al límit de les retallades que podem dur a terme. A partir d'ara haurem de treballar en molts fronts, tots incidint sobre els ingressos".

Mas va justificar les retallades fetes fins ara perquè "aquest reequilibri de les finances públiques s'havia d'anar fent". Però considera que ja no es pot seguir per aquest camí: "[Des de la Generalitat] no fem noves inversions. Pots estar així dos anys, però no eternament. I no et pots vendre patrimoni cada any".

La gran incògnita que queda per resoldre és com preveu Mas augmentar els ingressos sense que calgui fer retallades. Una manera seria aplicant noves pujades d'impostos. De fet, gràcies als augments tributaris al tancament del primer semestre, la recaptació de la Generalitat per impostos va créixer un 5,8%, fins als 925 milions d'euros. Però tampoc sembla que aquesta sigui una via que Mas vulgui seguir explorant, perquè ahir es va queixar que s'ha vist obligat a "apujar tots els impostos" i que "això no pot ser per sempre, té el recorregut que té". "Hem d'anar a un escenari de menys pressió fiscal", va insistir durant un acte amb el Consell General de Cambres de Catalunya.

Frau fiscal i nou finançament

L'únic que va apuntar el president en aquest sentit és que cal reduir el frau fiscal per aconseguir augmentar la recaptació. Després de recordar que Espanya és un dels països europeus amb els impostos més alts, però també amb menys recaptació en relació a la mida de la seva economia. "Si simplement ens poséssim a la mitjana de frau europea, a Espanya aflorarien entre 85.000 i 90.000 milions d'euros", va explicar. Això equival aproximadament a uns 9 punts percentuals del PIB. Dit d'una altra manera: si tots aquests diners apareguessin de cop, Espanya aconseguiria reduir el seu dèficit del 10,6% -el dèficit amb què va tancar el 2012 si es tenen en compte les ajudes a la banca- fins a l'entorn de l'1,6%, i sense fer cap retallada. Una opció alternativa per augmentar els ingressos és modificar el sistema de finançament, que precisament s'havia de remodelar durant el 2014. De tota manera, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va anunciar que no pensava tocar el sistema almenys fins al 2015.

En qualsevol cas, mentre el 2014 no arribi, la Generalitat segueix executant retallades amb decisió. Entre el gener i el maig, la reducció de la despesa va ser de 1.608 milions d'euros respecte al mateix període de l'any passat. Això significa que, si es manté aquest ritme, el 2013 podria ser l'any amb més retallades des de l'inici de les restriccions.

Amb tot, Mas va voler llançar un missatge moderadament optimista de cara al futur. "Encara estem en plena nit, però hi ha algunes llums que ens van guiant", va dir en relació a la situació econòmica. "No parlaré de brots verds: la nit segueix sent fosca, però ja no tant". El president també va defensar la necessitat d'impulsar la indústria perquè "els països que resisteixen més bé la crisi són els de base industrial".

stats