CRISI
Misc 11/07/2013

Montoro ignora l'FMI: "Són dades superades"

El ministre avança que, tot i l'augment general d'impostos, la recaptació només ha crescut un 3,5%

i
àlex Font Manté
2 min
CONTRADICCIÓ 
 Segons Montoro, l'augment del 3,5% en la recaptació d'impostos indica que "és impossible" que l'economia caigui més d'un 1%. Però l'any passat la recaptació va créixer un 4,2% i el PIB va acabar baixant un 1,4%.

BarcelonaEl govern de Mariano Rajoy manté l'estratègia d'ignorar les previsions dels organismes internacionals sobre l'economia espanyola. Ahir va ser el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, qui va infravalorar les estimacions del Fons Monetari Internacional (FMI) en afirmar que "ja estan superades". Dimecres, l'FMI va plantar una sonora bufetada al govern en pronosticar que l'any vinent l'economia espanyola seguirà sense créixer (i que quedarà estancada en el 0%), cosa que contradiu els càlculs oficials de l'executiu, que vaticina un creixement del 0,5%.

Per defensar que les previsions de l'FMI ja estan superades, Montoro va brandar les dades de recaptació tributària d'aquest any, que ha augmentat un 3,5% entre el gener i el juny, segons va avançar el ministre. Montoro opina que amb un creixement com aquest "és impossible" que l'economia espanyola estigui caient més d'un 1% (el govern ha estimat un descens de l'1,3% per aquest any, mentre que l'FMI ho eleva fins a l'1,6%).

El més paradoxal, però, és que l'argument usat per Montoro no té correlació amb el que ha passat en anys anteriors. Sense anar més lluny, en tot el 2012 la recaptació tributària d'Hisenda va créixer un 4,2% però el PIB va caure un 1,4%. En canvi, el 2011 l'economia va aconseguir créixer moderadament (un 0,4%) malgrat que la recaptació per impostos només havia augmentat un 1,4%.

A més, l'augment de la recaptació ha estat conseqüència d'una pujada gairebé universal dels impostos. I, segons l'FMI, aquest increment de les taxes és precisament un dels motius que expliquen la rebaixa de les previsions anunciada dimecres. "S'han pres mesures fiscals per reduir el dèficit i això és el que explica aquesta reducció", havia comentat Thomas Helbing, cap de la divisió d'estudis de l'organisme.

En qualsevol cas, Montoro va voler treure importància als càlculs de l'FMI i va recordar que l'FMI tampoc havia previst que Espanya tingués -com té ara- superàvit per compte corrent. "Espanya és un país molt gran i quan rep injeccions de liquiditat reacciona i comença a donar lliçons", va presumir el ministre, informa l'ACN. A més, Montoro va tornar a pronosticar que després de l'estiu la inflació baixarà per sota de l'1% de mitjana a tot Espanya.

Recaptació alta o baixa?

La recaptació d'impostos és un dels principals maldecaps des de l'inici de la crisi, quan va caure en picat. Els ingressos tributaris de l'Estat van passar del màxim històric dels 200.000 milions registrats el 2007 als 144.000 milions el 2009, segons les dades del ministeri d'Hisenda.

Des d'aleshores, i a causa de les diferents pujades anunciades pels successius governs, els ingressos s'han recuperat fins a arribar als 168.500 milions d'euros, un nivell equiparable als ingressos dels anys d'abans de la crisi. De fet, en la història d'Espanya només hi ha hagut tres anys (els del període 2006-2008) en què els ingressos de l'Estat hagin estat més elevats que els del 2012.

L'augment del 3,5% de la recaptació en el primer semestre del 2013 és en termes homogenis, és a dir, excloent les devolucions. En termes no homogenis la recaptació encara és inferior, del 2,5%. Montoro, no va explicar les xifres en detall i es desconeix, per tant, d'on prové aquest augment. Fins al maig, últim mes disponible al registre oficial, els ingressos havien caigut un 4,4% en relació amb el mateix període de l'any anterior.

stats