18/10/2015

El Pont Aeri accelera pensant en el 20-D

3 min
La trobada més concorreguda que ha tingut últimament el fòrum Pont Aeri va ser a l’abril, quan una trentena d’empresaris es van reunir amb Mariano Rajoy a la Moncloa.

Cap D’economiaEl 27-S ja ha quedat enrere i, tot i que els empresaris segueixen amb un ull posat en el que passi a Catalunya, l’atenció es concentra en el 20-D, una cita electoral que pot derivar en un Congrés espanyol “molt fragmentat, cosa que podria generar un entorn difícil i volàtil”, segons el pronòstic que el Bank of America va enviar recentment als seus clients. Els inversors estrangers estan atents al resultat electoral perquè Espanya és un país fortament endeutat amb l’exterior i, en resum, volen saber si cobraran. Mentrestant, l’empresariat local mira endavant amb una barreja d’interès i suspicàcia.

Un cop passades les eleccions catalanes, el fòrum empresarial Pont Aeri, que agrupa empresaris i directius de grans empreses de Barcelona i Madrid, ha intensificat les trobades amb polítics. Aquest dimecres es van reunir amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, un home clau en la resposta que es doni des del govern central als esdeveniments que es produeixin a Catalunya i que aquesta mateixa setmana ha advertit que, “si arribés el moment, caldria aplicar” l’article 155 de la Constitució espanyola i, en conseqüència, suspendre l’autonomia catalana. Va ser una trobada “ultradiscreta”, segons expliquen des del Pont Aeri. Aquest lobi acostuma a difondre fotografies de les seves trobades, però en aquest cas no ho va fer.

Tampoc està previst que es difonguin imatges de la pròxima cita que prepara el Pont Aeri, a la qual assistirà com a convidat el polític de moda, una de les estrelles de la trobada del Cercle d’Economia que es va celebrar a Sitges a finals de maig. Aquell dia Albert Rivera estava visiblement nerviós durant la conferència que va oferir a un auditori d’empresaris. Sabia que s’hi jugava molt. Se’n va sortir, i avui gaudeix de bona premsa entre l’empresariat. A Sitges empresaris molt propers al PP es van fondre en una abraçada amb Rivera. En aquests moments a més d’un empresari la perspectiva d’un pacte PSOE-Ciutadans no l’incomoda gens. Creuen que, si cal fer un procés de regeneració democràtica, aquesta fórmula és prou renovadora per canviar les coses però sense trencar cap moble.

La trobada amb Albert Rivera serà d’aquí deu dies, el 28 d’octubre. Al Pont Aeri neguen intencionalitat política. “Serà una reunió tancada, sense foto”, repeteixen. “No volem fer soroll, precisament perquè estem en període preelectoral i no volem donar suport a candidats de cap partit concret”.

En aquest fòrum insisteixen que convidar el líder d’un partit quan falten menys de dos mesos per a les eleccions no es pot interpretar en clau política. I, aleshores, per què conviden el líder d’un partit? “És normal que els empresaris vulguin conèixer algú que pot tenir responsabilitats de govern”, defensen des del lobi. Al cap i a la fi, algunes de les propostes estrella de Ciutadans en fiscalitat, com la revisió del règim de les sicavs [vegeu les pàgines d’Economia] i l’eliminació de les exempcions en l’impost de societats, és probable que generin alguna inquietud entre els grans empresaris i directius de l’Íbex-35.

El Pont Aeri, nascut el 2011, és un fòrum empresarial d’elits i l’elitisme és, precisament, una de les crítiques que de vegades se li ha fet. Van fer mal les aparicions de Rodrigo Rato en aquest fòrum durant el 2014, per exemple en els àpats que es van mantenir amb l’aleshores príncep Felip (febrer del 2014) o amb Felipe González (juny del 2014). En aquell moment Rato ja estava imputat per quatre delictes a Bankia, com falsificació de comptes i apropiació indeguda. Es podria al·legar la presumpció d’innocència com a argument per no deixar de convidar ningú. El cert, però, és que des de l’aparició d’altres possibles delictes, com el de les targetes black, Rato no ha tornat a aparèixer en les trobades del Pont Aeri. Almenys les que s’han fet públiques.

Al Pont Aeri neguen inclinacions polítiques. “Hem convidat gent de tota mena”, afirmen. Però, repassant la llista de convidats, la majoria han sigut polítics del PP. En els últims dos anys, per exemple, els convidats a les seves trobades públiques han sigut, per aquest ordre, Cristóbal Montoro, el príncep Felip, José Manuel Soria, Felipe González, Jorge Fernández Díaz, Pedro Sánchez, Jesús Posada, Luis de Guindos, Mariano Rajoy i Cristina Cifuentes. Set polítics del PP, dos del PSOE i un membre de la família reial. I, a partir d’aquest mes, un de Ciutadans.

¿No es plantegen convidar polítics d’ERC o Barcelona en Comú, que tenen o tindran responsabilitats de govern? “No es pot descartar”, es limiten a respondre.

stats