Publicitat
Publicitat

PENSIONS

Rajoy es gasta en dos anys el 25% de la guardiola de les pensions

L'ús del Fons de Reserva encara creixerà més l'any vinent

El govern espanyol no afluixa i segueix usant el Fons de Reserva de les pensions cada vegada que ha d'abonar les pagues extra, sigui a l'estiu o al Nadal. Aquest mes l'Estat hi tornarà i agafarà 5.428 milions addicionals. D'aquesta manera, l'executiu de Mariano Rajoy ja s'haurà gastat en dos anys més de 18.600 milions d'euros de l'anomenada guardiola de les pensions , un 25,7% dels diners que hi havia el 2011, quan va accedir al govern.

El Fons de Reserva acabarà l'any en 53.700 milions, 10.000 milions menys que en el tancament del 2012. Actualment al voltant d'un 8% de la despesa anual en pensions ja prové d'aquest recurs, molt per sobre del màxim del 3% que preveu la normativa que en regula l'ús (la llei 28/2003). I la previsió per a l'any vinent és que l'ús de la guardiola augmenti. Els pressupostos per al 2014 preveuen que l'Estat agafi 11.000 milions més d'aquest fons, originalment pensat per solucionar situacions puntuals.

Dels 5.428 milions que l'Estat farà servir aquest desembre, 5.000 ja els ha agafat per pagar l'extra de Nadal, mentre que els 428 milions restants els prendrà el 20 de desembre per poder liquidar l'IRPF corresponent a aquestes pensions.

El Fons de Reserva va néixer de manera efectiva l'any 2000, quan el govern de l'època hi va fer una petita aportació de 600 milions d'euros. En els anys posteriors va créixer gràcies a la bonança econòmica i al gran creixement dels ingressos de l'Estat, que li van permetre tancar amb superàvit els exercicis del 2005, 2006 i 2007.

Atur i pensions

L'ús del Fons de Reserva està previst per quan la Seguretat Social tingui números vermells. De fet, l'any passat la Seguretat Social va registrar un dèficit del 0,96% del PIB, el més alt de la seva història, i la previsió era que aquest any augmentés fins a l'1,4%. De tota manera, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja dóna per fet que aquesta xifra s'elevarà fins a l'1,8%.

La Seguretat Social és responsable d'algunes de les principals partides de despesa de l'Estat, com les pensions o els subsidis d'atur. Respecte a les primeres, el creixent envelliment de la població ha anat augmentant la despesa en aquesta partida, que per a l'any vinent ja superarà els 127.000 milions d'euros, un 5% més que el 2013. Pel que fa als subsidis d'atur, el 2014 suposaran una despesa de 29.700 milions, un 10% més que aquest any. Conjuntament, les dues partides suposen un 44% de la despesa total de l'Estat.

Revalorització de les pensions

D'altra banda, ahir el Senat va aprovar incorporar una modificació a la llei de reforma de les pensions. A partir d'ara, com a molt, les pensions podran pujar l'IPC més un 0,5% addicional, cosa que només està previst per als anys de bonança econòmica. La llei manté que, en els anys en què l'economia estigui en mal estat, les pensions creixin com a mínim un 0,25%.

PUBLICITAT
PUBLICITAT