Misc 25/09/2013

Rajoy no retirarà la paga extra de l'any vinent als funcionaris

L'Estat només va reduir el dèficit en una dècima en els vuit primers mesos de l'any

i
àlex Font Manté
2 min
Mariano Rajoy no retirarà les pagues extra als funcionaris tot i que, a l'agost, el dèficit de l'Estat ja era del 4,62%, lluny del 3,8% marcat per tot l'any.

BarcelonaEl govern espanyol no tocarà les pagues dels treballadors públics de l'Estat, que les cobraran íntegrament tant aquest any com el vinent en contrast amb els de la Generalitat, que no en cobraran ni una ni l'altra. Mariano Rajoy va assegurar ahir que no pensa retirar les pagues extres només una setmana després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, confirmés que el 2014 la Generalitat no les pagarà. D'aquesta manera, es mantindrà el greuge denunciat pels treballadors públics catalans, que ja han patit una retallada que triplica la dels seus col·legues que treballen per a l'administració central.

Al mateix temps, ahir el País Valencià també va anunciar que mantindrà la paga extra d'aquest any als seus treballadors públics malgrat que, objectivament, els seus comptes públics estan més malmesos que els de Catalunya. La Generalitat Valenciana té un deute públic del 29% del seu PIB i va acabar l'any passat amb un dèficit del 3,4%, mentre que el deute català és del 26% i el dèficit del 2,1%. De la paga extra de l'any vinent, Fabra no en va dir res.

Entre el 2010 i el 2012 la despesa en salaris del sector públic de l'Estat va baixar un 1,97%, mentre que en el cas de la Generalitat la reducció va ser del 6,2%, més del triple. I en els set primers mesos de l'any la Generalitat ja ha retallat la despesa en sous en un 4,5% en comparació amb el mateix període de l'any passat (fins als 2.664 milions). En canvi, l'Estat preveu acabar l'any amb una despesa en salaris de 33.295 milions, una xifra que fins i tot suposa un lleuger augment de 144 milions en comparació amb el 2012, segons consta als seus pressupostos.

Dels 322.000 treballadors públics que hi ha a Catalunya, la gran majoria, un 60%, són de la Generalitat o de les universitats catalanes (que també cobren de la Generalitat), mentre que un 9% corresponen a l'Estat. La resta són de l'administració local. Amb 4,2 treballadors públics per cada 1.000 habitants, Catalunya és la comunitat que menys funcionaris té.

Dèficit de l'Estat sense control

Pocs minuts després que Rajoy anunciés que no tocarà els salaris dels funcionaris, el ministeri d'Hisenda anunciava que el dèficit de l'Estat (administració central i Seguretat Social) segueix sense control. Al tancament del mes d'agost, el dèficit era del 4,62% del PIB, només una dècima menys que el 4,73% de fa un any. D'aquesta manera, l'Estat segueix superant àmpliament (en concret, vuit dècimes) el seu objectiu per a tot l'any, que és del 3,8%.

Això pot respondre en part al mal comportament dels ingressos, que segueixen sense créixer malgrat els augments generalitzats d'impostos. En els set primers mesos de l'any, la recaptació tributària d'Hisenda va ser de 96.214 milions d'euros, 26 milions menys que en el mateix període de l'any passat.

Tot i així, el ministeri d'Hisenda va presumir d'haver reduït el dèficit primari, que és el que exclou el pagament del deute i que es va situar en el 2,8%, enfront de l 3,1% de l'any passat. De tota manera, aquest paràmetre no s'utilitza per saber l'evolució del dèficit real. Sigui com sigui, el govern espanyol segueix insistint que finalment acabarà l'any complint els límits marcats per Brussel·les.

stats