04/07/2013

Rebrota la tensió als mercats pels temors sobre Portugal

1 min
Rebrota la tensió als mercats pels temors sobre Portugal

BarcelonaLa crisi de l'eurozona és com un puzle en el qual sempre falta una peça. Aquesta setmana la peça que falta és la de Portugal, on el govern passa per una situació molt delicada que podria acabar provocant la seva caiguda. Això es va traduir ahir en un ascens de les tensions sobre el seu deute: l'interès que paga el país pels bons a 10 anys es va disparar fins al 8,2%, el nivell més alt des del novembre i pràcticament el mateix en què estava quan Portugal es va veure obligat a demanar el rescat ja fa dos anys.

L'última crisi del govern portuguès va arrencar quan Paulo Portas (ministre d'Exteriors i líder del Partit Popular, un dels que integren la coalició de govern) va presentar la dimissió, que el primer ministre, Pedro Passos Coelho, va rebutjar. El dia abans ja havia dimitit el ministre de Finances, Vítor Gaspar. Passos Coelho es va comprometre amb els seus socis a trobar un acord per garantir la viabilitat de la coalició, però alguns mitjans lusitans asseguren que ja hi ha dos ministres més del Partit Popular que volen presentar la dimissió.

La tensió es va notar a les borses europees, i especialment a la de Madrid, que va arribar a caure més d'un 3% a mitja sessió, també pressionada per un informe de Moody's negatiu sobre la banca espanyola. Finalment, però, l'embranzida que va arribar de Wall Street va permetre reduir la caiguda fins a l'1,56%. La prima de risc espanyola va pujar fins als 311 punts, 19 més que a la sessió anterior.

stats