Publicitat
Publicitat

ENERGIA

Soria presentarà divendres el nou preu de la llum

Competència creu que la llum hauria d'haver pujat un 8% en comptes de l'11% que va sortir a la subhasta

Feia quatre anys que l'organisme regulador de la competència recomanava als successius governs que modifiquessin la manera com s'estableix el preu de la llum. En aquest temps, ningú ha fet cas d'aquests consells, però ara el govern espanyol s'ha vist obligat a trobar un nou sistema en només una setmana. Divendres passat l'Estat va optar per suspendre l'última subhasta elèctrica -que hauria comportat una pujada de l'11% en el rebut- i divendres vinent ja presentarà a corre-cuita el nou sistema per calcular el preu de la llum, segons va confirmar ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. El consell de ministres haurà de validar el nou mètode perquè els ciutadans sàpiguen abans que acabi l'any quant pujarà la seva factura a partir de l'1 de gener.

Soria va assegurar que una pujada de l'11% en el rebut de la llum hauria estat "inassumible per a Espanya", però no va voler concretar quant ascendirà el preu finalment. El nou sistema, segons el ministre, reflectirà "els senyals reals del mercat". Va ser una manera velada de tornar a dir que l'última subhasta va estar "manipulada", com va afirmar la setmana passada.

De totes maneres, el ministre va rebaixar clarament el to respecte a fa uns dies, quan el seu malestar amb les companyies elèctriques era evident. Soria, que ahir va fer declaracions en diverses ocasions, va insistir que hi havia "indicis de manipulació" en la subhasta, però va voler deixar clar que encara no s'ha identificat qui en va ser el responsable.

Tot i l'evident fracàs en el control dels preus de la llum -altrament, la subhasta no s'hauria suspès-, el ministre d'Indústria va assegurar que "les mesures adoptades el 2012 en el control del preu de l'electricitat han estat un èxit".

Amb tot, el canvi de to de Soria potser respon a la creixent bel·ligerància de les companyies d'energia, que ahir van respondre al govern espanyol demanant-li que deixi de "fer córrer rumors" i que "posi sobre la taula com més aviat millor" els informes que ha fet Competència sobre l'última subhasta elèctrica. Eduardo Montes, president de la patronal del sector, UNESA, va assegurar ahir que "no és possible" manipular els preus de la llum.

"Ens hem sentit molt atacats", va dir Montes, en referència a les diferents declaracions del ministre d'Indústria. Segons el president de la patronal, l'executiu espanyol ha estat "demonitzant" les companyies elèctriques. Tot i que Unesa "no s'ha plantejat cap acció legal", Montes no va descartar que ho pugui fer en el futur.

Una pujada del 8%

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) opina que la pujada de l'11% va ser excessiva i que responia a "circumstàncies atípiques", com va dictaminar divendres. Ahir, però, va anar més enllà i va concretar que la pujada registrada va ser un 7% superior al que el dia abans marcava la referència en el mercat ibèric, malgrat que normalment aquesta diferència no és de més del 2%. Si hagués estat així, la pujada registrada en el preu final no hauria estat de l'11% sinó del 8%, segons fonts del mercat citades per Europa Press.

Ahir, per cert, ni el govern espanyol ni el sector elèctric van donar suport a la mesura aprovada ahir a Catalunya perquè les llars més pobres no se'ls pugui tallar la llum. José Manuel Soria va afirmar que una mesura com aquesta és perjudicial perquè la resta de ciutadans han d'assumir el que no paguin les famílies més necessitades. D'altra banda, Eduardo Montes, d'UNESA, va opinar que és "necessari" que hi hagi "solidaritat entre espanyols" i que s'ajudi els que tenen dificultats per pagar el rebut de la llum, però que "això no ho han de pagar les companyies sinó que ho ha d'assumir el contribuent".