Misc 12/05/2020

Un de cada tres catalans podria teletreballar des de casa després de la pandèmia, segons el Banc d'Espanya

Abans del coronavirus menys del 10% feia feina a distància, encara que fos ocasionalment

i
àlex Font Manté
2 min
Treballar des de casa

BarcelonaLa pandèmia del covid-19 i el confinament obligatori han trencat el tabú del teletreball. Moltes empreses ara l'apliquen forçosament perquè els seus empleats no poden anar a l'oficina, però aquest fenomen, el de treballar a distància, encara pot créixer més del que estem veient aquests dies.

Segons un informe del Banc d'Espanya, abans de la pandèmia (en concret, al tancament del 2019) hi havia tan sols un 8,3% de treballadors espanyols que feien feina fora del recinte de la seva empresa, tant si era ocasionalment com de manera regular. Un altre estudi recent fet per tres investigadors de la UAB estima que durant el confinament la xifra d'empleats a distància s'ha elevat fins al 22%. Però el Banc d'Espanya creu que, quan el covid-19 sigui història, el teletreball pot créixer amb força i situar-se prop del 31%.

En el cas de Catalunya, les xifres són lleugerament més elevades: actualment hi ha ha un 8,6% de gent que teletreballa (tan sols tres dècimes més que la mitjana espanyola), però el teletreball potencial s'eleva fins al 33,5% (gairebé quatre punts percentuals més que la mitjana estatal). Si això es complís, per tant, un de cada tres empleats no tindria per què desplaçar-se a la seva oficina.

Per calcular aquest potencial, el Banc d'Espanya té en compte diferents factors, com el nombre de treballadors amb contracte indefinit, el tipus de feines que hi ha a cada territori o la mida de les empreses. Segons l'organisme, les comunitats amb més potencial per al teletreball són Madrid (35,9%) i el País Basc (34,2%). Catalunya és la tercera.

Més de la meitat dels que tenen estudis universitaris

La xifra de teletreballadors potencials varia molt si es mira per perfils de formació. Per exemple, entre les persones amb batxillerat el teletreball podria acostar-se al 26%, segons l'estudi, però es dispara fins al 51% entre aquells que tenen formació universitària o superior.

La xifra de teletreballadors potencials varia molt si es mira per perfils de formació. Per exemple, entre les persones amb batxillerat el teletreball podria acostar-se al 26%, segons l’estudi, però es dispara fins al 51% entre aquells que tenen formació universitària o superior.

Respecte al tipus de feines concretes, l’estudi calcula que un 59% dels tècnics i professionals científics i intel·lectuals podrien realitzar les seves tasques des de casa. Una proporció gairebé idèntica en el cas dels directors i gerents d’empresa. En canvi, tan sols un 2% dels artesans i treballadors qualificats de la indústria i la construcció podrien fer feina a distància.

A dia d’avui, Espanya està per sota de la mitjana europea en teletreball. En concret, mentre que Espanya estava en el 7,5% d’empleats a distància, la mitjana europea era de gairebé el doble (13,5%). Però on aquesta tendència ja està molt instal·lada és al nord del continent:als Països Baixos, líders en aquest apartat a Europa, ja freguen el 40% de treballadors que desenvolupen les seves tasques des de la fora de l’oficina. A continuació hi ha Suècia, Finlàndia i Dinamàrca, tots rondant el 30%.

Tot i que els països del sud estan més endarrerits en aquest aspecte, un país culturalment i geogràficament proper a Espanya com és Portugal també està clarament més avançat en aquest àmbit, ja que està just per sobre de la mitjana europea.

stats