Publicitat
Publicitat

CAMBRA DE COMERÇ

Valls arrasa al ple de la Cambra amb la majoria absoluta de vots a favor

El president sorprèn forçant un plebiscit després de les crítiques a la seva gestió i posicionaments polítics

Business as usual”. Així resumia aquest dilluns un assistent el resultat del ple extraordinari celebrat a la Cambra de Comerç per avaluar la gestió de Miquel Valls. Plantejat inicialment com un pols al president de la institució, Valls no només en va sortir indemne, sinó triomfador. Després d’una sessió tensa, el president ha sorprès forçant una votació no prevista sobre la seva gestió. El resultat ha estat aclaparador: dels 53 participants, 40 li han donar suport, cinc s’hi han oposar, set han votat en blanc i un vot ha estat nul.

“Ha anat molt bé”, es congratulava Valls en conversa a l’ARA en sortir del plenari. “Ha sigut un ple intens i interessant, però el resultat ha sigut molt bo per a mi”, afegia. Valls va defensar la necessitat que es votés sobre la seva presidència, ja que el seu govern es troba en “un període de transició”. Tot i que ja se li ha acabat el mandat, Valls no pot celebrar eleccions fins que la Generalitat aprovi una llei de cambres, cosa que encara no té data.

El desconfort a la cúpula de la Cambra tenia com a origen dos factors: el primer, les crítiques plantejades per l’advocat Ramon Masià, un històric aliat de Miquel Valls, de qui s’ha distanciat bruscament en els últims temps. Masià considera que la Cambra és poc transparent i que hi ha hagut mala gestió en els últims anys, així com falta de democràcia en la presa de decisions. L’advocat va aconseguir 15 signatures per forçar el ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dilluns. A l’hora de la veritat, però, algunes d’aquestes 15 persones es van fer enrere, ja que només cinc membres del ple van votar contra Valls. Masià reclamava que una comissió transitòria gestionés la Cambra mentre no hi hagi eleccions, però no se’n va sortir. “Valls ha demostrat tenir-ho tot ben controlat”, deia un assistent abans d’assenyalar que “la guàrdia pretoriana” del president de la Cambra va aparèixer en ple per donar-li suport. “Han vingut molts que no havien vingut mai”, deia aquesta mateixa persona, que com la resta de fonts consultades (a excepció de Valls) va demanar preservar l’anonimat.

Debat sobiranista

El segon punt de l’ordre del dia han els posicionaments polítics de Valls abans de les eleccions catalanes del 27-S. Alguns membres consideren que el president de la Cambra es va saltar els acords del ple de la institució, que havia votat unànimement a favor del dret a decidir.

En aquest punt, però, Valls ha actuat aquest dilluns amb guant de seda. “Ha reconegut que s’havia equivocat, però sense dir-ho amb aquestes paraules”, ha dit després de la reunió un dels presents. De portes enfora, però, Valls va explicar a aquest diari que “la Cambra no ha canviat en res”. “Sempre hem expressat el nostre respecte per la voluntat del poble català i en el que decideixi el Parlament de Catalunya”, ha afirmat.

Per a alguns assistents, aquesta reafirmació arriba tard perquè “el mal ja estava fet”. Per a aquest sector el president de la Cambra “va perdre la neutralitat a ulls del ciutadà” quan al juliol va alertar de la preocupació que generava el 27-S en l’empresariat català.

Tensió al plenari

Segons Miquel Valls, el ple extraordinari d’aquest dilluns ha estat “intens”. Una altra persona ha explicat que hi ha hagut “una certa tensió”. D’altres, però, han dit que ha sigut “violent i desagradable”. Segons diversos membres, Valls ha estat molt estricte repartint els torns de paraula, de tres minuts per persona i sense dret de rèplica. Amb alguns d’ells s’hi ha enganxat. Ha estat el cas del mateix Ramon Masià, però també de Joan Planes (president i fundador de Fluidra) i Cristian Rovira (vicepresident del Grup Sifu). D’altres, com Joan Gaspart (president d’Husa), han lloat la “transparència i bona gestió” de Valls.

Vist el resultat final, un assistent ha considerat que tot plegat ha sigut “una tempesta dins d’un got d’aigua”. El que encara no se sap, però, és si l’actual president es presentarà a les eleccions quan n’hi hagi. Ell tampoc ho ha volgut revelar. “Ja es veurà”, ha dit aquest dilluns.